субота, 25 травня 2024 р.

Кирило Стеценко (1882-1922).

 

Кирило Стеценко (1882-1922)

Кирило Стеценко (в центрі) серед хористів чоловічої гімназії.
Кирило Стеценко з родиною.

142 роки виповнюється 24 травня від дня народження Кирила Стеценка - видатного українського композитора, диригента, художника, співака, засновника Республіканської капели (1882-1922).
Своєю творчістю й діяльністю Кирило Стеценко продовжив національний напрям української музики, розпочатий Миколою Лисенком. Він був автором численних хорових, вокально-інструментальних творів, духовної музики, музики до драматичних вистав.
Народився Кирило Стеценко в селі Квітки (нині - Черкащина) в родині маляра-самоука.
З 1892 навчався в рисувальній школі Миколи Мурашка і Софійській духовній бурсі в Києві. З 1899 співав у хорі Миколи Лисенка, а пізніше був помічником дириґента.
Закінчив у 1903 р. Київську духовну семінарію, навчався в Музично-Драматичній Школі Миколи Лисенка. За участь у громадській діяльності був заарештований у 1907 р. і висланий на Донеччину. Після повернення з заслання через рік навчав співу у Білій Церкві і Тирнові.
У 1911 р. висвятився на священника і отримав парафію на Поділлі.
Працював 3 1917 р. у Києві в музичному відділі Міністерства Освіти; організував капелу ДУМКА, з якою подорожував Україною.
З 1921 р. був священником у с. Веприку на Київщині, тут і помер.
Хорова музика Кирила Стеценка багатогранна: церковні твори (дві літургії, панахида), кантати, хори а-капела. Він створив музику до п’єс, зокрема "Сватання на Гончарівці" Г. Квітки-Основ’яненка, опери (не закінчені "Полонянка", "Кармелюк"), драматичної сцени "Іфіґенія в Тавриді" за драмою Лесі Українки, музику до поеми Т. Шевченка "Гайдамаки", дитячих опер ("Івасик-Телесик", "Лисичка, котик і півник"). Кирило Стеценко був автором шкільних співаників.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар