середа, 2 жовтня 2024 р.

Денис Січинський

 

2 жовтня 159 років тому народився Денис Січинський - видатниий український композитор, хоровий диригент, педагог, громадський діяч (1865-1909).
А ще він був фольклористом, музичним критиком, організатором мистецького життя Галичини кінця ХІХ-початку ХХ ст., першим у Галичині заснував українську дитячу музичну школу.
Твори Дениса Січинського виконувала славетна Соломія Крушельницька. Він є автором музики до відомої пісні-маршу "Не пора" на слова Івана Франка, одного з найпопулярніших українських гімнів початку XX ст. Знаною в Україні є і його пісня "Чом, чом земле моя" на слова Костянтини Малицької.
Ім'я композитора відоме в українській діаспорі. Музика Січинського звучала в США і Канаді.
Творча спадщина Дениса Січинського різножанрова: опера "Роксоляна", кантати ("Дніпро реве", "Лічу в неволі", "Дума про Нечая"), хорова музика, камерно-інструментальні і твори для дітей, збірка обробок народних пісень. У своїй творчості він звертався до поезій Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки.
Народився Денис Січинський в с.Клювинцях (нині Тернопільщина). Його тато, за освітою вчитель, був фінансовим управителем панського маєтку. Родина часто перїздила в пошуках роботи.
Денис Січинський закінчив Львівську консерваторію, хоча спершу вступив до Львівського університету на юридичний факультет.
Працював, шукаючи заробітку, в Коломиї, де заснував чоловічий вокальний квартет, Бережанах, Станіславі, Перемишлі. Брав участь у створенні у Львові комітету для збирання й публікації українських народних пісень, заснував у Станіславі першу музичну школу, організовував сільські хори, був одним із ініціаторів Союзу Співочих і Музичних Товариств Галичини. Останні десять років життя композитор прожив у Станіславові (нині Івано-Франківськ).
"Це була людина середнього росту, незвичайно скромна. В розмові був дотепний, хоч хвилями дещо загамований. Характер мав хрустальний, а душу благородну і ніжну. В житті не умів давати собі ради, тому охоче перебував у нас, і добре почував себе, маючи щиру опіку і мойого батька за друга,", згадувала учениця Дениса Січинського - Марія Якубович-Качмарська.
Важка праця і постійні матеріальні нестатки підірвали здоров’я композитора. В злиденних умовах він не дожив і до сорока чотирьох років, померши від зараження крові.
Після смерті Дениса Січинського назвали "українським Шубертом".
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар