пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

20 видів неграмотності


 Це цікаво...

20 видів неграмотності.
Далеко не всі знають, що існує не один тип неграмотності, на кшталт того, що людина не вміє читати. Також існує наукова і функціональна безграмотність, яка стала причиною смертельних випадків деяких людей. Насправді це глобальна проблема. Пропонуємо вашій увазі список з 20 видів неграмотності (це неповний список!)
1. Сільськогосподарська неграмотність
Для тих, хто працює фермером, неграмотність не є проблемою. Однак багато людей (майже 90%), абсолютно не знають, наскільки важливо сільське господарство для їх існування, адже якщо ця діяльність буде загублена, то країна може залишитися без їжі.
2. Комп'ютерна неграмотність
Це специфічна форма технологічної безграмотності, невміння користуватися комп'ютером на базовому рівні. Є така категорія людей, які не знають навіть те, як його включити, не те що, як ним користуватися. Ця категорія людей абсолютно відірвана від сучасного суспільства.
3. Критична неграмотність
При цій формі неписьменності, людина може прочитати текст, зрозуміти його загальний зміст, але не може критично проаналізувати його, зрозуміти, чи достовірна прочитана ним інформація. Критичною неписьменністю часто «користуються» засоби масової інформації.
4. Культурна неграмотність
Всі ми трохи неграмотні щодо багатьох інших культур, однак у своїй власній культурі зобов'язані знати практично все, щоб відчувати себе комфортно в своєму оточенні.
5. Екологічна неграмотність
Не дивлячись на те, що сучасна людина дуже сильно відірваний від природи, вона як і раніше залежить від ресурсів Землі, багато людей цього просто не розуміють і серйозно шкодять навколишньому середовищу, забруднюючи її і знищуючи рідкісні рослини, занесені в червону книгу.
6. Емоційна неграмотність
Ці люди часто не здатні зрозуміти себе і оточуючих, поводяться хаотично через стреси і гнів, не здатні визнати свою руйнівну поведінку і зупинити її, сприймають сміх або плач інших людей, як навмисну спробу дратувати їх. Ці люди часто стикаються з проблемою самовираження, здаються дивними і недоречними в багатьох ситуаціях.
7. Фінансова неграмотність
До них відносяться люди, які не можуть правильно розрахувати свій дохід і правильно його витратити, щоб дожити до наступної зарплати. Рівень фінансово неграмотних людей варіюється від 30 до 50%, що є передумовою майбутньої бідності.
8. Функціональна неграмотність
За оцінками фахівців 20% населення є функціонально неписьменними, вони можуть читати, чути слова розуміти їх значення, але не можуть зрозуміти сенс всієї пропозиції в цілому. Наприклад, людина читає «обережно, злий собака», розуміє, що тут йдеться про собаку, але не розуміє, що це серйозне попередження.
9. Здоров'я захисна неграмотність
У розвинених країнах 10% дорослого населення неграмотні в цій області, це призводить до того, що людина не може прийняти правильне рішення, щоб зберегти своє здоров'я. Серед них існує думка, що щеплення приносять більше шкоди, ніж користі, для новонароджених дітей вони використовують строгу вегетаріанську дієту, що часто призводить до погіршення здоров'я і навіть до смерті.
10. Інформаційна неграмотність
Інформаційно неосвідченні люди не бачать свої власні інтелектуальні недоліки, вони не усвідомлюють того, що знають не все, на відміну від того, як вони про себе думають. Грамотна людина знає межі своїх знань і зазвичай говорить: «я знаю, що знаю мало», «не можна обійняти неосяжне». На жаль 60% дорослого населення має ту чи іншу форму інформаційної неграмотності.
11. ЗМІ неграмотність
Багато людей, слухаючи новини по телевізору або читаючи в пресі про будь-яку інформацію все сприймають за «чисту монету», не розуміючи того, що часто, для того щоб залучити читача або максимізувати прибуток, засоби масової інформації друкують газетну "качку".
12. Психологічна неграмотність
Це один з видів медичної ненрамотності, часто люди не розуміють, що вони мають психічні розлади, через що проблему важко розпізнати. Розмови про самогубство або про те, що, наприклад дитина занадто багато їсть - це початкова стадія психічного розладу, так само як і вседозволеність і без-соромна поведінка.
13. Чисельна неграмотність
Тобто людина не вміє рахувати, відсутнє базове знання арифметики, навіть розрахувати суму 50% від вартості викликає серйозну проблему - цей варіант неписьменності зустрічається рідко, хоча більше половини дорослого населення страждає легким ступенем чисельної неписьменності.
14. Расова неграмотність
Це не здатність зрозуміти різницю, пов'язану з расою і расизмом - це і є расова неграмотність. Твердження типу - «всі азіати розумні» або «всі білі люди багаті», це не тільки забобони і невігластво, але і явні ознаки расової неграмотності.
15. Неграмотність правопису і читання
Є люди, які можуть прочитати окремі слова і написати їх, є ті, які знають окремі букви, але не можуть їх написати, а деякі не знають взагалі жодної букви і відповідно не можуть писати. Ці люди не в змозі прочитати просту інструкцію на пляшці і можуть випити «отруйну» рідину.
16. Наукова неграмотність
75% дорослого населення науково неграмотні, неправильно думають, що наука ніколи не помиляється, є багато наукових гіпотез, які згодом були спростовані. Деякі люди кажуть, що наука довела то-то і те-то і тому це добре для мене, не треба забувати, що іноді це просто наукова теорія, яка не може бути правдою.
17. Статистична неграмотність
Люди неграмотні в цій області не можуть зрозуміти, що статистика часто вводить в оману, наприклад, висловлюючись так: «10% людей страждають алергією» і «90% людей не страждає алергією», часто не можуть зрозуміти, що вони говорять по суті одне і те саме.
18. Технологічна неграмотність
Технологічно неписьменні люди не можуть використовувати нові технології, навіть використання бінокля для них є важким, навіть після того, як їм це покажуть в сотий раз. Природно такі люди не можуть йти в ногу з часом.
19. Транс-неграмотність
Люди, які страждають цим видом неграмотності, не можуть, подивившись фільм переказати його, або написати про нього. Насилу застосовують інформацію, яку збирають з різних джерел, наприклад: знаючи про те, що нездорова їжа це погано, продовжують споживання її і т.д.
20. Візуальна неграмотність
Виражається в нездатності обробити інформацію у візуальній формі, тобто певне пошкодження головного мозку може призвести до нездатності впізнавати обличчя. Іноді люди, які страждають візуальною неграмотністю, думають, що одне розламане печиво навпіл, це більше, ніж одне ціле, або чотири виноградини в купці, це більше, ніж чотири, які лежать на відстані одна від одної.

Немає коментарів:

Дописати коментар