середа, 2 жовтня 2024 р.

Тарас Житинський

 

Тарас Житинський.

2 жовтня виповнюється 67 років Тарасові Житинському - відомому українському музиканту, виконавцю, автору пісень, лавреату фестивалю "Червона Рута-91" в Запоріжжі, інших численних нагород і відзнак (facebook.com/taras.zhytynsky?locale=uk_UA).
Тарас Житинський з донькою Іриною в благодійних концертах не лише в Україні збирають кошти для наших захисників.
А ще Тарас Житинський повертає вкрадені рашистами наші пісні, воскрешаючи їх, і не лише співаючи під гітару, а й розповідаючи історії про те, як московщина крала наш культурний спадок.
Голос Тараса Житинського чули більшість українців, які бачили мультик "Жив-був пес" українською. Вовк там говорить голосом Житинського, лише навмисно спотвореним, хриплуватим. А справжній голос Тараса Житинського - оксамитовий баритон, що чудово розкривається в козацьких, стрілецьких і народних піснях, які він виконує під гітару.
"Народився він у Карагандинській області в Казахській РСР у родині репресованих вояків УПА. Лише у 1981-му році зміг повернутися на Батьківщину - в Івано-Франківськ. Тут Тарас закінчив Івано-Франківський інститут мистецтв. Після здобуття Україною Незалежності автор та виконавець українськомовних пісень став одним з перших кандидатів на участь у відроджених українських фестивалях та конкурсах, на яких він здобув згодом чимало відзнак.
Окрім власних творів Тарас Житинський виконує патріотичні повстанські та стрілецькі пісні. У 1996–му для нього починається нове життя: він несподівано перебирається до Лондона. Там і досі функціонує створений Тарасом Житинським гурт "Земляки", який складається з наших "колишніх" та виконує і народну пісню, і авторський репертуар. Згодом Житинський повернувся до України, співає козацькі, гайдамацькі, стрілецькі пісні, історичні думи та пісні УПА. Особливу увагу приділяє встановленню історичної справедливості, розповідаючи про українське походження багатьох відомих і популярних пісень. Тож його концерти стають водночас і своєрідними лекціями з історії культури.", - @УКРІНФОРМ
"Колись давно, в Стародавньому Римі, імператор Троян казав, що народ можна знищити, не обов'зково воюючи з армією чи руйнуючи храми, можна просто знищити його історію. Піснями ми повертаємо українську історію.", - розповідав Тарас Житинський в одному з інтервю.
Донька Тараса Житинського - Ірина, солістка Вроцлавської опери.
Многая літа!
Підготовлено за матріалами з відкритих джерел.
Тарас Житинський "Вкрадені пісні":

Немає коментарів:

Дописати коментар