четвер, 19 вересня 2024 р.

Євген Станкович

 

Євген Станкович.
19 вересня виповнюється 82 роки Євгену Станковичу - видатному українському композитору, педагогу, Шевченківському лавреату, володарю численних музичних національних і міжнародних премій і відзнак, народному артисту України, Герою України.
"Сказати, що ім‘я композитора Станковича сприймається багатьма як знакове - це не сказати майже нічого. Адже воно ніби вбирає в себе найцінніше, що має в своєму активі вітчизняна музична традиція: романтичну пристрасність Березовського і класичну шляхетність Бортнянського, елегантну європейськість Лисенка і геніальний націоналізм Леонтовича, теплий ліризм Ревуцького й інтелектуальну напругу Лятошинського, а надто - одвічний історичний щем мелосу та сповідальний характер української духовної інтонації. Наш геніальний сучасник, композитор, музика якого є найглибшим уособленням України в звуках.", - музикознавиця Олена Корчова (https://www.facebook.com/profile.php?id=100054017960775).
"Євген Станкович - жива легендна української музики. Він творить у багатьох жанрах: від опер та симфоній до інструментальних, вокальних, хорових мініатюр, музики до фільмів. Цей композитор є однією з ключових постатей у сучасній музиці України.", - Львівська національна опера (https://www.facebook.com/lvivoperaofficial).
Найвідоміші твори композитора - фольк-опера "Коли цвіте папороть" (друга дія якої - "Купало" - стала основою для самостійного хорового варіанту твору), камерні симфонії, балети "Ольга", "Майська ніч", "Ніч перед Різдвом", "Вікінги", "Володар Борисфену", велика кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних творів, вокально-симфонічні поеми "Чорна елегія", "Панахида за померлими з голоду".
Євген Станкович створив музику до драматичних вистав і документальних стрічок. до понад 100 художніх фільмів, зокрема "Легенда про княгиню Ольгу", "Ярослав Мудрий", "Украдене щасятя", "Устим Кармелюк", "Роксолана". Обробки колядки "Бог Предвічний" та "Щедрівки" Євген Станкович здійснював, реалізуючи своє твердження про необхідність розробляти національні фольклорні скарби.
Народився майбутній композитор в родині учителів у м.Сваляві на Закарпатті. Закінчив Ужгородське музичне училище. Півроку навчався у Львівській державній консерваторії і був прикликаний до армії, після служби продовжив навчання у Київській державній консерваторій у Бориса Лятошинського і Мирослава Скорика.
Музика Євгена Станкович звучить в концертних залах усіх континентів.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар