четвер, 19 вересня 2024 р.

Володимир Цісик

 

Володимир Цісик (1913-1971).
20 вересня 111 років тому народився Володимир Цісик - український скрипаль-віртуоз, музичний діяч і педагог, батько славнозвісної Квітки (1913-1971).
Він народився в с.Ліски (нині - Івано-Франківщина).
Музичну освіту здобув у Вищому музичному інституті імені Лисенка та консерваторії у Львові, згодом вчився в Празі і Мюнхені.
У роки Другої світової війни Володимир Цісик викладав у Вищому Музичному Інституті ім. М.Лисенка, виступав на радіо, працював у Львівській опері (концертмейстер, потім інспектор оркестру).
Навесні 1944 р. разом з частиною трупи Львівської опери Володимир Цісик емігрував на Захід, де в Німеччині потрапив до табору для переміщених осіб. Однією з причин еміграції, як стверджують дослідники, могло бути те, що в 1941 р. радянська влада знищила рідного брата Володимира - Миколу. Хоча він не входив до лав ОУН – був простим активістом "Просвіти" і Українського національного демократичного об‘єднання.
У еміграції склалася особиста доля Володимира Цісика: він одружився з Іванною Кандяк-Лев, яку знав ще зі Львова. Вона стала справжнім "ангелом-охоронцем" щасливої сім’ї Цісиків, створила умови для подальшого розвитку таланту свого чоловіка і їхніх дітей. У 1945 році у подружжя народилася донька Марія, майбутня відома піаністка і педагогиня.
У 1949 р. родина Цісиків виїхала до США, де Володимир став співорганізатором і викладачем в Українському Музичному Інституті у Нью-Йорку. Записи скрипкового акомпанування Володимира Цісика видавались на платівках українських пісень.
У 1953 р. народилася молодша донька - неповторна Квітка (Квітослава-Орися).
У 1955 р. подружжя Цісиків отримали громадянство США. Володими Цісик був довголітнім членом Українського Народного Союзу.
У лютому 1971 р.ку під час виконання концерту в Українському музичному інституті в Нью-Йорку Володимиру Цісику стало зле і він помер дорогою до шпиталю.
Квітка Цісик на обкладинці першого альбому "Пісні з України" написала: "Володимиру Цісику, скрипалеві-віртуозу, моєму незабутньому батькові, присвячую ці пісні".
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Володимир Цісик з молодшою донькою Квіткою.

Родина Цісиків: Володимир і Іванна з доньками Марією і Квіткою.

Немає коментарів:

Дописати коментар