четвер, 19 вересня 2024 р.

MamaRika - Останній день

 


Океан Ельзи - Мукачево | Mukachevo


Євген Станкович

 

Євген Станкович.
19 вересня виповнюється 82 роки Євгену Станковичу - видатному українському композитору, педагогу, Шевченківському лавреату, володарю численних музичних національних і міжнародних премій і відзнак, народному артисту України, Герою України.
"Сказати, що ім‘я композитора Станковича сприймається багатьма як знакове - це не сказати майже нічого. Адже воно ніби вбирає в себе найцінніше, що має в своєму активі вітчизняна музична традиція: романтичну пристрасність Березовського і класичну шляхетність Бортнянського, елегантну європейськість Лисенка і геніальний націоналізм Леонтовича, теплий ліризм Ревуцького й інтелектуальну напругу Лятошинського, а надто - одвічний історичний щем мелосу та сповідальний характер української духовної інтонації. Наш геніальний сучасник, композитор, музика якого є найглибшим уособленням України в звуках.", - музикознавиця Олена Корчова (https://www.facebook.com/profile.php?id=100054017960775).
"Євген Станкович - жива легендна української музики. Він творить у багатьох жанрах: від опер та симфоній до інструментальних, вокальних, хорових мініатюр, музики до фільмів. Цей композитор є однією з ключових постатей у сучасній музиці України.", - Львівська національна опера (https://www.facebook.com/lvivoperaofficial).
Найвідоміші твори композитора - фольк-опера "Коли цвіте папороть" (друга дія якої - "Купало" - стала основою для самостійного хорового варіанту твору), камерні симфонії, балети "Ольга", "Майська ніч", "Ніч перед Різдвом", "Вікінги", "Володар Борисфену", велика кількість ораторіальних, камерно-вокальних та інструментальних творів, вокально-симфонічні поеми "Чорна елегія", "Панахида за померлими з голоду".
Євген Станкович створив музику до драматичних вистав і документальних стрічок. до понад 100 художніх фільмів, зокрема "Легенда про княгиню Ольгу", "Ярослав Мудрий", "Украдене щасятя", "Устим Кармелюк", "Роксолана". Обробки колядки "Бог Предвічний" та "Щедрівки" Євген Станкович здійснював, реалізуючи своє твердження про необхідність розробляти національні фольклорні скарби.
Народився майбутній композитор в родині учителів у м.Сваляві на Закарпатті. Закінчив Ужгородське музичне училище. Півроку навчався у Львівській державній консерваторії і був прикликаний до армії, після служби продовжив навчання у Київській державній консерваторій у Бориса Лятошинського і Мирослава Скорика.
Музика Євгена Станкович звучить в концертних залах усіх континентів.
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Володимир Цісик

 

Володимир Цісик (1913-1971).
20 вересня 111 років тому народився Володимир Цісик - український скрипаль-віртуоз, музичний діяч і педагог, батько славнозвісної Квітки (1913-1971).
Він народився в с.Ліски (нині - Івано-Франківщина).
Музичну освіту здобув у Вищому музичному інституті імені Лисенка та консерваторії у Львові, згодом вчився в Празі і Мюнхені.
У роки Другої світової війни Володимир Цісик викладав у Вищому Музичному Інституті ім. М.Лисенка, виступав на радіо, працював у Львівській опері (концертмейстер, потім інспектор оркестру).
Навесні 1944 р. разом з частиною трупи Львівської опери Володимир Цісик емігрував на Захід, де в Німеччині потрапив до табору для переміщених осіб. Однією з причин еміграції, як стверджують дослідники, могло бути те, що в 1941 р. радянська влада знищила рідного брата Володимира - Миколу. Хоча він не входив до лав ОУН – був простим активістом "Просвіти" і Українського національного демократичного об‘єднання.
У еміграції склалася особиста доля Володимира Цісика: він одружився з Іванною Кандяк-Лев, яку знав ще зі Львова. Вона стала справжнім "ангелом-охоронцем" щасливої сім’ї Цісиків, створила умови для подальшого розвитку таланту свого чоловіка і їхніх дітей. У 1945 році у подружжя народилася донька Марія, майбутня відома піаністка і педагогиня.
У 1949 р. родина Цісиків виїхала до США, де Володимир став співорганізатором і викладачем в Українському Музичному Інституті у Нью-Йорку. Записи скрипкового акомпанування Володимира Цісика видавались на платівках українських пісень.
У 1953 р. народилася молодша донька - неповторна Квітка (Квітослава-Орися).
У 1955 р. подружжя Цісиків отримали громадянство США. Володими Цісик був довголітнім членом Українського Народного Союзу.
У лютому 1971 р.ку під час виконання концерту в Українському музичному інституті в Нью-Йорку Володимиру Цісику стало зле і він помер дорогою до шпиталю.
Квітка Цісик на обкладинці першого альбому "Пісні з України" написала: "Володимиру Цісику, скрипалеві-віртуозу, моєму незабутньому батькові, присвячую ці пісні".
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Володимир Цісик з молодшою донькою Квіткою.

Родина Цісиків: Володимир і Іванна з доньками Марією і Квіткою.

Як зацікавити дітей у навчанні

 Захопити дітей навчанням може бути складним завданням, особливо в сучасному світі, повному технологій й відволікаючих факторів. Red Monster ділиться порадами для батьків, як надихнути своїх дітей брати активну участь у навчанні.

1. Як мотивувати дітей до навчання. Рекомендації батькам

Одна з важливих речей, яку можуть зробити батьки, — це мотивувати своїх дітей до навчання. Ось кілька рекомендацій від Red Monster:

  • Переконайтеся, що місце для навчання вашої дитини комфортне, тихе та вільне від відволікань. Добре організований простір сприяє зосередженості та концентрації.
  • Святкуйте маленькі перемоги. Визнайте досягнення дітей, якими б незначними вони не були. Позитивне підкріплення допомагає дітям пов’язувати навчання з почуттям досягнення.
  • Встановлюйте разом досяжні цілі. Розділяйте більші завдання на менші, керовані цілі, над якими ваша дитина може працювати. Це робить процес менш важким і допомагає їм залишатися мотивованими.

  • 2. Дозволити дітям слідувати своїм інтересам – чудовий спосіб зацікавити їх:

    • Запропонуйте своїй дитині можливість вибрати предмети або теми, які вона хоче вивчати чи досліджувати далі. Коли діти мають можливість вибирати, вони, швидше за все, залишатимуться зацікавленими та мотивованими.
    • Підтримуйте творчість і свободу в процесі навчання. Це може бути за допомогою творчого письма, мистецтва, будівельних проектів або оповідання. Надання цієї свободи розвиває критичне мислення та навички вирішення проблем.
    • Інтегруйте свої інтереси в предмети: якщо ваша дитина, наприклад, любить спорт, знайдіть способи включити математику чи природничі науки в цей інтерес.

    3. Утримуйте баланс між навчанням та вільним часом для хобі

    Діти повинні розвиватися всебічно, і освіта є лише частиною розвитку. Важливо заохочувати їх поєднувати навчання з хобі:

    • Заохочуйте фізичну активність: будь то спорт, танці чи прості ігри на свіжому повітрі, фізичні навантаження допомагають покращити когнітивні функції та освіжити розум. Хобі забезпечують природний відпочинок від навчання.
    • Музика, мистецтво, спорт або інші хобі повинні займати певне місце в розпорядку дня вашої дитини. Цей баланс запобігає вигоранню та дозволяє їм досліджувати різні інтереси.
    • Заохочуйте дитину розподіляти свій час розумно, встановлюючи баланс між навчанням і вільним часом. Це формує дисципліну та робить навчання приємним.

    • 4. Покажіть на власному прикладі важливість навчання

      На дітей часто впливає те, що вони спостерігають. Якщо батьки цінують освіту, це матиме значний вплив на їхніх дітей:

      • Модель навчання впродовж життя. Діліться своїм власним досвідом навчання з дітьми, будь то онлайн-курси, читання книги чи вивчення нових навичок. Покажіть їм, що навчання – це безперервний процес, а не те, що закінчується зі школою.
      • Обговоріть те, що ви вивчаєте. Поговоріть зі своїми дітьми про те, чого ви навчилися або над чим працюєте.
      • Ви можете навчатися всією сім'єю, вивчаючи нову мову чи предмет, який вам усім цікавий. Це створює сприятливе середовище та демонструє цінність освіти як спільної сімейної мети.

    • Сподіваємося, що ці рекомендації допоможуть створити сприятливе середовище, що сприятиме як навчанню, так і особистісному розвитку дітей. Заохочувати дітей любити вчитися – це не лише оцінки, а й допомогти їм розвинути допитливість та мотивоване мислення, яке буде приносити користь протягом усього життя.


 Маленький Моцарт займався по

 8 -10 годин кожного дня! А тепер задумайтеся, чому він геніальний?

середа, 18 вересня 2024 р.

19 українських народних інструментів

 

субота, 14 вересня 2024 р.

"Yesterday" - історія пісні The Beatles, найкращої у ХХ столітті

Учасники гурту The Beatles, Ліверпуль, 10 липня, 1964. AP 
13 вересня 1965 року у США вийшла пісня The Beatles "Yesterday". Вона стала справжнім символом 20-го століття і побила всі уявні і немислимі рекорди. "Вчора" досі популярне майже у всіх, незалежно від соціального статусу чи музичного смаку.

Легендарній Yesterday ліверпульської четвірки The Beatles 13 вересня виповнюється 59 років.

Розповідаємо історію найкращої пісні 20 століття за версією BBC Radio 2 та найкращої поп-пісні всіх часів на думку The Rolling Stone.

Мелодія, яка наснилась, та текст про "яєчню скрембл"

Yesterday — пісня, яку повністю написав один учасник The Beatles — сер Пол Маккартні, коли йому було 22 роки.

За словами біографів, пісня прийшла Полу уві сні. Він саме гостював у будинку своєї тогочасної дівчини — акторки Джейн Ашер, коли вночі йому наснилась мелодія пісні. Прокинувшись, Пол Маккартні швиденько вирішив зіграти мелодію і записати, щоб не забути.

Утім, йому здавалося, що ця пісня вже існує в джазовій музиці і він у когось її забрав. Тож близько місяця Пол ходив і награвав придумане своїм знайомим з індустрії в намаганнях з'ясувати, чи знайома їм ця мелодія.

"У результаті, було схоже, наче я здаю себе в поліцію, — згадував Маккартні, — Тож я вирішив, що якщо протягом найближчих тижнів не об'явиться хтось, хто заявить свої права на мелодію, я привласню її собі". З'ясувалось, що мелодія таки була новою, тож Пол Маккартні спокійно продовжив працювати над піснею.

Джон Леннон та Пол Маккартні — два сонграйтери в The Beatles — напрацювали свою схему, як вигадувати слова пісень. Допоки справжніх слів не було, у піснях наспівували такі "робочі" рядки:

Scrambled eggs (Яєчня скрембл) Oh my baby how I love your legs (О, крихітко, як я люблю твої ноги) Not as much as (Та не так сильно, як) I love scrambled eggs (Я люблю яєчню скрембл)

Тож допоки Пол Маккартні не міг придумати слова до мелодії, саме ці рядки починали майбутню Yesterday.

Пізніше ця історія стане настільки відомою, що сер Пол Маккартні переспіває саме цю версію разом із Джиммі Кіммелом на його вечірньому шоу.

Тож деякий час Пол ходив і наспівував пісню про скрембл, а жарт зайшов настільки далеко, що Пола почали дражнити та злитись на те, що він ніяк не придумає путящий текст до майбутньої пісні.

Такий випадок стався протягом зйомки мюзиклу Help!, який водночас і презентував майбутню платівку гурту, куди увійде Yesterday (та її не буде в фільмі).

На одній зі сцен під час знімань стояло фортепіано, тож Пол Маккартні вирішив між зніманнями попрацювати саме над цією піснею. Він так часто наспівував пісню про скрембл, що розгнівало режисера фільму Річарда Лестера. Він наказав Маккартні закінчити писати пісню, інакше він забере фортепіано зі знімального майданчику.

Інші учасники The Beatles теж з часом вже стали недолюблювати те, що Пол постійно "носився" з мелодією, яка ще не мала тексту. Гітарист гурту Джордж Гаррісон так це пояснював: "Він постійно говорив про цю пісню. Ви б подумали, що він був якимось Бетховеном абощо".

За однією легендою, текст до пісні Пол Маккартні врешті написав під час туру The Beatles у Францію в 1964 році.

Джон Леннон коментував: "Пол фактично написав увесь текст, але ми не могли знайти пісні доречну назву. Ми називали її "Яєчня скрембл", бо це перетворилось вже у своєрідний внутрішній жарт. Тоді вирішили, що назва має складатися з одного слова, та ніяк не могли його підібрати. Та одного разу Пол прокинувся і що пісня, що назва враз з'явилася. Мені було шкода, що ми так багато жартували довкола неї".

"Осяяння" з назвою пісні та завершеним текстом прийшло по Пола Маккартні під час подорожі у Португалію вже в 1965 році: "Я думав над мелодією до Yesterday і раптом у мене з'явилися оці маленькі однослівні перші слова до вірша. Я почав розвивати ідею  yes-ter-day, sud-den-ly, fun-il-ly, mer-il-ly та yes-ter-day. Звучало добре. Потім з'явився рядок: All my troubles seems so far away. І це away добре римувалось із say, nay, today, away, play, stay, можна було придумати багато рим. Так я і зібрав текст".

Коли Пол придумав слова, саме Джон Леннон став тим, хто запропонував змінити назву пісні на Yesterday. Так пісня про скрембл стала романтичною баладою, яка розповідає історію хлопця, якого покинула дівчина, бо вчора він сказав їй щось не те.


Соло-пісня, яка могла не вийти під іменем The Beatles

Довгий час The Beatles були переконані, що Yesterday не надто вклинюється в концепт звучання їхнього бенду. Спершу пісню пропонували іншому артисту — Крісу Ферлоу, але він відмовився, бо вважав пісню "надто м'якою". Продюсер The Beatles Джордж Мартін також не вважав, що ця пісня пасує гурту, що обговорював із їхнім менеджером Браяном Епштейном. Мартін пропонував випустити цю пісню як сольний сингл Пола Маккартні, та Епштейн відхилив цю пропозицію, сказавши:

 Ні, що б ми не робили, ми не розділяємо The Beatles.

Тож тоді й було остаточно вирішено писати пісню в межах бенду.

Є дві основні версії, як саме записували Yesterday. Згідно з першою, Пол Маккартні сам записав пісню, не залучаючи інших учасників гурту. Друга версія дещо ширша. Згідно з нею, роботу над треком розпочали у червні 1965 року перед 23 днем народженням Пола. Маккартні та The Beatles працювали у студії, яка зараз відома як культова Abbey Road, де разом намагалися придумати аранжування та долучити різні інструменти, включно з барабанами та органом. Але продюсер гурту Джордж Мартін вмовив гурт, щоб Пол зіграв цю пісню сам, використовуючи лише акустичну гітару, до якої пізніше додали струнний квартет. Це був перший раз в історії гурту, коли пісню в записі та на сцені виконував лише один учасник The Beatles, та перший раз, коли до запису залучили запрошених музикантів.

На студії записали два готові вокальні дублі. Дубль 2 і ввійшов до фінальної версії треку разом зі струнним квартетом. Дубль 1 без додавання струнних значно пізніше вийде в межах збірного альбому Antology 2 у 1996 році.

Та якщо ви думали, що сумніви щодо доцільності пісні для The Beatles завершилась, то зовсім ні. The Beatles продовжували наполягати, що пісня не вписується в усю попередню музику, написану ними.

Yesterday ввійшла в альбом Help! який видали влітку 1965, утім пісню не хотіли випускати окремим синглом у Великій Британії. Тож спершу Yesterday як сингл випустили у США одночасно з треком Act Naturally. Сингл Yesterday вийшов 13 вересня 1965 року та очолив чарт Billboard Hot 100, де протримався чотири тижні.

Загалом пісня пробула у чарті 11 тижнів, а за 5 тижнів було продано мільйон копій синглу. Yesterday також три тижні очолювала чарт US Cash Box.

Водночас Yesterday вперше добралась у топ-10 Великої Британії у кавер-версії артиста Метта Монро. Це, до речі, можна вважати першим із понад 2200 переспівів пісні.

Тож лише з огляду на таку популярність синглу в США та того, що британський чарт очолює кавер, Yesterday врешті вирішили видати окремим релізом і в Великій Британії у березні 1966 року.

Пісня стала фокус-треком однойменного мініальбому, який до кінця місяця досягнув першого показника за продажами і протримався на цій позиції два місяці. У 1999 році BBC Radio 2 визнало Yesterday кращою піснею XX століття. У цьому ж році схоже визнання прийшло від The Rolling Stone, де трек визнали найкращою поп-піснею всіх часів.

П'ять каверів на Yesterday від редакції Суспільне Культура

  • Метт Монро — артист був першим, хто зробив кавер на Yesterday та добрався до британських чартів із ним раніше за оригінал.
  • Лінда Джонс — співачка перетворила тиху баладу у неповторну соул-композицію, де протягом усього треку експериментує та інтерпретує мелодію під свою унікальну манеру.


  • Біллі Айліш — топ-1 артистка світу виконала свою версію Yesterday у 2020 році на церемонії Оскар під час вшанування пам'яті за померлими працівниками кіноіндустрії. Так пісня про втрату людини набула нового сенсу, а кавер додає +100 балів до показника її сумності.


  • Рей Чарльз  ще один з найбільш популярних каверів на Yesterday, де протягом всього виконання Рей грається з вокальною партією, а звучання розширюється та доповнюється оркестровим аранжуванням.


  • Хімеш Патель — у 2019 році вийшов музичний комедійний фільм Денні Бойла "Вчора" (Yesterday), який розповідає історію музиканта-невдахи, який після ДТП прокидається у світі, де ніколи не існувало The Beatles. Тож він стає популярним, виконуючи їхню музику, що ставить під загрозу його стосунки з дівчиною. Головного героя Джека грає британський актор індійського походження Хімеш Патель. Саме він у фільмі виконує кавер на Yesterday. Версія у відео знята на культовій студії Abbey Road.

  • джерело

середа, 11 вересня 2024 р.

Інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання у 2024/2025 навчальному році

 Міністерство освіти і науки України опублікувало Інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання навчальних предметів / інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2024/2025 навчальному році. Вони доступні за покликанням.

понеділок, 9 вересня 2024 р.

 💰Середня зарплата в Україні зросла до 21 тис грн/міс, – Держстат.


Півроку тому вона була 18 903 грн. Найбільші виплати отримують в:


▪️ІТ та телекомунікаціях – 50 100 грн;

▪️Aвіаційному транспорті – 43 400 грн ;

▪️Фінансовій та страховій сфері – 39 900 грн.

А у вчителів замороження заробітної плати.

неділя, 8 вересня 2024 р.

«Карії очі, чорнії брови»

 

Немає українця, який би не співав «Карії очі, чорнії брови». І багато хто думає, що ця пісня народна. Але її автор Костянтин Думитрашко, який народився в родині священника, тож і йому випала церковна стезя. Учився у народній школі, Переяславській бурсі та Полтавській духовній семінарії, зі званням магістра богослов’я закінчив Київську духовну академію.

Понад 30 років працював професором у Київській духовній семінарії, викладав французьку мову і латинь.

Початок літературної діяльності Костянтина Думитрашка припадає на 1830-ті роки. Тоді він почав записувати народні пісні та думи. Першого свого вірша поет написав у Золотоноші, їй і присвятив його "Маленька і хороша, моя Золотоноша".

Його поезія "До карих очей" була написана у 1854 році і стала істинно народною.

Похований Костянтин Думитрашко у Києві на горі Щекавиці.

Чорнії брови, карії очі,
Темні, як нічка, ясні як день,
Карії очі – чари дівочі!
Де ви навчились зводить людей.
Чорнії брови, карії очі,
Страшно дивитись на вас під час,
Не будеш спати іноді ночі,
Все будеш думать, очі, про вас.
Вас і немає, а ви мов тута,
Світите в душу, як дві зорі,
Чи в вас улита яка отрута,
Чи, може, й самі ви знахорі.
Чорнії брови – стрічки шовкові!
Все б тільки вами я любувавсь!
Карі очиці – очі тернові!
Все б я дивився тільки на вас.
Карії очі. Ви поробили
Наворожили щось ви мені.
Та од пристріту, оченьки милі,
Тільки й поможете ви одні

З мережі