понеділок, 20 вересня 2021 р.

79 років Євгену Станковичу

 

79 років Євгену Станковичу - всесвітньо відомому українському композитору, педагогу, володарю численних музичних національних і міжнародних премій і відзнак, народному артисту України, Герою України.
Євген Станкович є автором 6-ти симфоній і 9-ти камерних симфоній, опер, 5-ти балетів, інструментальних концертів, музики до спектаклів і кінофільмів. Значне місце у творчому доробку займає хорова музика. Камерна симфонія № 3 Євгена Станковича внесена до десятки кращих симфоній світу за 1985 р.
"Його вишукана композиторська техніка, детальна поліфонічна фактура та споглядальний ліризм викликає до спогадів стиль епохи Барокко,", - писали про композитора музичні критики.
Народився майбутній композитор в родині учителів у Сваляві на Закарпатті. Закінчив Ужгородське музичне училище. Півроку навчався у Львівській державній консерваторії і був прикликаний до армії, після служби продовжив навчання у Київській державній консерваторій у Бориса Лятошинського і Мирослава Скорика.
Найвідоміші твори композитора - фольк-опера "Коли цвіте папороть" (друга дія якої - "Купало" - стала основою для самостійного хорового варіанту твору), балети "Ольга", "Прометей", "Майська ніч", "Ніч перед Різдвом"., вокально-симфонічні твори.
Євген Станкович створив музику до драматичних спектаклів і документальних стрічок. до понад 100 художніх фільмів, зокрема "Легенда про княгиню Ольгу", "Ярослав Мудрий", "Украдене щасятя", "Устим Кармелюк", "Роксолана". Обробки колядки "Бог Предвічний" та "Щедрівки" Євген Станкович здійснював, реалізуючи своє твердження про необхідність розробляти національні фольклорні скарби.
Музика Євгена Станкович звучить в концертних залах усіх континентів.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар