четвер, 27 травня 2021 р.

В цей день 2000 року після побиття помер Ігор Білозір — український композитор і виконавець, лідер гуртів «Ритми Карпат», «Ватра».

 «Убитий за свою ж пісню українською мовою»

В цей день 2000 року після побиття помер Ігор Білозір — український композитор і виконавець, лідер гуртів «Ритми Карпат», «Ватра». Був жорстоко побиттий у львівській кав'ярні «Цісарська кава» після того,як він зробив зауваження відвідувачам, що співали російський блатняк.

Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в місті Радехові Львівської області. Перші музичні композиції Білозора виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся 1969 року на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан», передає Главком.

Згодом переселився до Львова. У місті Лева мешкав за адресою вулиця Фредра, 4. Нині на цьому будинку висить пам’ятна табличка, а у квартирі створено музей композитора. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався в США та Канаді.

Від 1977 року був керівником ВІА «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу, від 1979 – художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії, що виконує більшість його пісень донині. Крім того, писав пісні для своєї дружини, вокалістки Оксани Білозір, а також виконував деякі пісні сам.

Побитий 8 травня 2000 року в кав’ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові, за те, що заважав своїми піснями групі відвідувачів (серед яких були Воронов і Калінін) співати та слухати російський шансон. Через завдані травми 28 травня 2000 помер у лікарні швидкої допомоги Львова. Похований на львівському Личаківському цвинтарі.

7 серпня 2002 року Апеляційний суд Львівської області засудив Дмитра Воронова, звинуваченого у вбивстві композитора Ігоря Білозора, до позбавлення волі на 10 років. Юрія Калініна як співучасника засуджено до восьми років позбавлення волі.



30 травня 2000 року у день похорону українського композитора Ігоря Білозіра, вбитого прихильниками "русского шансона", на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей


Ігор Йосипович Білозір (народився 24 березня 1955, Радехів — трагічно загинув 28 травня 2000, Львів) — український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА «Ватра», великий патріот України, який загинув за українську пісню. 8 травня 2000року Ігор із товаришами святкував день народження знайомої учительки в кав'ярні "Цісарська кава". Разом з друзями завели української пісні. Через це з сусіднього столика до них присікалися офіцери Дмитро Воронов та Юрій Калінін. — Суд хотів подати, що Ігор провокував їх піснями. Але камери відеонагляду зафіксували, що співав його товариш Гнатовський. Спочатку Ігоря били в кав'ярні, потім на вулиці. Воронов ударив, Ігор Білозір упав на асфальт, розбив голову. Це було біля обласної прокуратури, але охоронець не вийшов. У міліції справу хотіли зам'яти — Калінін і Воронов були дітьми високих міліцейських чинів. Їх посадили, здається, на 12 і 15 років. Внаслідок завданих травм 28 травня 2000 року помер у лікарні. Ігор Білозір похований у Львові на Личаківському кладовищі.

Ігор Білозір Встань з колін народе мій


Триста літ не пролетіли так, якби день один. А сходив і далі сходить злак і квітує кмин. Триста літ, а сонце і зоря - наш тернистий шлях. Пам'ять молить: "Брате, не згоряй", пам'ять всіх звитяг. Встань з колін, народе мій, гордість маєш ти. На колінах не прийдеш до свої мети. Годі спати, час вставати - сонце вже зійшло, Сонним, брате, не здолати тяжкеє ярмо. Просить, кличе і зове вся моя земля, Україна рідная, матінка твоя. Волю рід наш добре шанував, мак червоний цвіт, Ворог нам спокою не давав, на загибель вів. Триста літ не стерли із землі джерело твоє, Не згубилось в мряці і пітьмі іменно твоє. В пам'ять зниклим боям у віках реквієм звучить. Хто ти є у зоряних світах, памятай щомить: Триста літ вже досить нам ганьби, волелюбний дух, Та зростай вже всюди і рости наш народний рух. Просить, кличе і зове вся моя земля, | Україна рідная, матінка твоя

Немає коментарів:

Дописати коментар