субота, 21 вересня 2024 р.

Рід Стравинських походить з Волині

 


Композитор Ігор Стравинський не тішився тим, що найбільший концертний зал в Швейцарії носить його ім’я. У Швейцарії він пишався своїм козацьким родом, розповідав, що його батько зображений на картині І. Рєпіна «Запорожці».
Ви ж пригадали худого, високого, довговусого осавула у шапці, який похмуро визирає з-за Рубця-Бульби? Його Ілля Рєпін змалював із оперного співака Федора Стравинського (1843—1902), батька композитора, нащадка старовинного шляхетського гетьманського роду Сулимів-Стравинських .
Дружиною Федора і матір’ю Ігоря стала Ганна Кирилівна Холодовська, українсько-козацького роду, який отримав дворянство за участь у російсько-турецькій війні.
Народився Ігор в 1882 році в Оранієнбаумі на дачі, яку знімав батько, отримав типову дворянську освіту: його вихователькою була молоденька гарненька німкеня Берта Ессерт. Російською вона практично не говорила, тому хлопець легко сприймав іномовні середовища. З дев’яти років Ігор брав приватно уроки фортепіано. У вісімнадцять років за наполяганням батьків Ігор вступив на юридичний факультет Санкт-Петербурзького університету, одночасно приступивши до самостійного вивчення музично-теоретичних дисциплін.
Влітку 1902 року студент Ігор Стравинський познайомився з батьком однокурсника з університету Миколою Римським-Корсаковим. З цього часу він двічі на тиждень упродовж п’яти років отримував безцінні уроки композиції, наполегливості і дисциплінованості в роботі – це була єдина композиторська школа Стравинського.
14-річним Ігор потрапив на Волинь у райський куточок, звідки була родом його мати. У Устилузі був маєток Носенка, чоловіка старшої сестри матері Ігоря Стравинського. Відтоді він приїздив сюди кожного літа. А у серпні 1906 року у Ярмолинцях (Хмельниччина) завітало до юнака трепетне почуття. З першого погляду на дівчину «рідкісної душевної краси» Катерину Носенко, хоч і старшу за нього на один рік. Палке взаємне кохання цього ж місяця уквітчалося заручинами й весіллям.
У придане Катерина отримала землі у Устилузі, де у 1907 році за проектом Ігоря Стравинського було побудовано шале. Кожне літо до 1914 р. родина проводила в Устилузі; у власному маєтку композитор написав 16 музичних творів.
Ігор Стравинський з Катериною прожив у шлюбі понад тридцять років. У щасливого подружжя народилося четверо здорових дітей: Федір (1907-1989), Людмила (1908-1938), Святослав (1910-1994), -у дорослому віці він змінив ім’я і став «Святослав Сулима Стравинський» на честь родового герба «Сулима», роду Стравинських, а також Мілена (народилася в 1914 р., жила в США).
Більше про українське коріння Ігоря Стравинського можна прочитати тут :
«Найголовніший балет XX століття», як пізніше назвуть балет Стравинського «Весна священна», був написаний композитором здебільшого в Устилузі, він мав першу назву "Картини життя язичницької Русі", ( а язичницька Русь- це все, що зародилося на території України, - інтонації, ритми ...)
Також композитор збирав фольклорний матеріал на Волині для своєї опери « Весіллячко».
Відома фотографія, зроблена в Устилузі, де Стравинський записує народну музику від лірника на ґанку свого помістя.
У Києві з ініціативи столичної влади та Класичного ювелірного дому «Labortas» започатковано патріотичний проект «Видатні особистості, які змінили світ». Першим у списку знаменитих постатей, які щонайтісніше пов’язані з Києвом, став геній світової музичної культури ХХ століття Ігор Стравинський.
Появі чудового мистецького арт-об’єкта – бронзового барельєфа завдячуємо скульптору Костянтину Добрянському. Цей пам’ятний знак нещодавно ( восени 2019 р), урочисто відкрили у центрі міста – на будинку 28/19, що по вулиці Лютеранській.
Робота видатного українського диригента Ігоря Івановича Блажкова в архівах встановила історичну справедливість: документи підтвердили, що саме тут, на вулиці Лютеранській, 28 (тодішній Анненській), у будинку Носенків у 1883 році мешкав із батьками однорічний майбутній композитор, і саме звідти в липні 1914-го Стравинський виїхав назавжди з Батьківщини.
На світлині Ігор Стравинський зі своєю дружиною Катериною Носенко.
Більше світлин з описом є у коментарях.
P.S. Для усіх, хто знає Ігора Стравинського, як росіянина, бо так пише Вікіпедіїя, прошу враховувати й інші джерела.
Для допитливих:
Ігор народився 17 червня 1882 року в Оранієнбаумі поблизу Петербурга. Батько – Федір Гнатович – був українцем, народженим у Чернігівській губернії, а рід Стравинських походить із козаків, їхній герб успадкував елементи від герба гетьмана Івана Сулими. Пізніше композитор писав:
“Наше прізвище було Сулима-Стравинські, однак коли Росія анексувала частину Польщі, то “Сулима” з якоїсь причини було випущене з нашого прізвища”.
Мати – Ганна Холодовська – корінна киянка. Хист до музики передався Ігорю від батьків, адже тато був солістом Маріїнського театру, а мама – піаністка, акомпонувала чоловікові під час виступів. Двері Стравинських були відчинені для багатьох митців: музиканти, артисти, письменники, тож хлопчина зростав у мистецькій богемі.
Джерела: "NSO of Ukraine/Національний симфонічний оркестр України" та "Український інтерес"

Немає коментарів:

Дописати коментар