пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

21 вересня день пам'яті Олександра Кошиця

 

21 вересня день пам'яті Олександра Кошиця - корифея української хорової культури, диригента, педагога, етнографа і композитора, одного із засновників Української республіканської капели, концерти якої в 20-х роках минулого століття допомогли багатьом народам світу дізнатися про існування держави Україна, про український народ, його неперевершений пісенний талант (1875-1944).
Внесок Олександра Кошиця в розвиток національної культури є неоціненним.
У березні 1919 р. капела під керівництвом О.Кошиця була відряджена українським урядом для пропаганди національного музичного мистецтва за кордон. Капела з величезним успіхом виступала майже в усіх країнах Західної Європи, в США, Бразилії, Аргентині, Кубі. Репертуар капели складався з українських народних пісень в обробці О.Кошиця, М.Лисенка, М.Леонтовича, К. Стеценка та інших композиторів.
З 1926 р. О.Кошиць жив у США і Канаді.
"Щедрик був коронною точкою нашого репертуару в усіх краях упродовж п'яти з половиною років.", - зі спогадів Олександра Кошиця.
Славнозвісний "Щедрик" Миколи Леонтовича став візитівкою України в світі. Щороку на Різдво він лунає майже по всьому світу.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел

Немає коментарів:

Дописати коментар