понеділок, 23 вересня 2024 р.

Соломія Крушельницька

 

Фото Соломії Крушельницької з архіву інженера, фотографа, пластуна Михайла Пежанського, який після ІІ світової війни жив у США.
Батьки Соломії Крушельницької - Марія і о.Амвросій Крушельницькі.
Cоломія Крушельницька – Валентина в опері Дж.Маєрбера "Гуґеноти”.
Соломія Крушельницька в ролі Єлени в опері А.Бойто "Мефістофель".
Соломія Крушельницька. Буенос-Айрес, 1910-і рр.
Марка, яка була присвячена 150-річчю Соломії Крушельницької.

"Національність мою знають усі, я її не змінювала й ніколи не зміню, попри те, що підлизування й ставання під прапори сильніших іноді приносять вигоду.", - сказала свого часу Соломія Крушельницька.
23 вересня виповнюєтья 152 роки від дня народження видатної української співачки Соломії Крушельницької (1872-1952) (https://www.facebook.com/.../%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0.../).
Ще за життя вона була визнана найвидатнішою співачкою світу.
Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання “Ваґнерівська примадонна” ХХ століття. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет із написом “Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй”.
"У перші десятиліття двадцятого століття на оперних сценах світу царювали чотири особи чоловічої статі - Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їхніх висот і стати нарівні з ними. Нею була Соломія Крушельницька", - Рінальдо Кортопассі, італійський музикознавець.
Народилася майбутня співачка в родині греко-католицького священника в с.Білявинці (нині - Тернопільщина). Співати почала дуже рано. Після закінчення Львівської консерваторії продовжила навчання в Італії.
"Життя Соломії Крушельницької було сповнене стрімких злетів і гірких розчарувань. Артистку обожнювали і їй заздрили, нею захоплювалися і її не розуміли... Та попри численні випробування Соломія Крушельницька ніколи не скаржилася, не нарікала, а впевнено і наполегливо йшла до своєї мрії. Її життєві принципи, погляди, постійна праця над собою і сьогодні надихають нас, людей ХХІ століття, бути цілеспрямованими, вмотивованими яскравими особистостями.", - з ф/б сторінки, присвяченій Соломії Крушельницькій.
Піготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар