субота, 29 червня 2024 р.

Безпека в мережі або що таке клікбейт

 Безпе́ка — це такі умови, в яких перебуває складна система, коли дія зовнішніх та внутрішніх чинників, не призводить до явищ, що вважаються небезпечними.

Інакше — безпека, це стан "відсутності явної загрози", стан захищеності від шкоди чи іншої можливої небезпеки.  Безпека також, може означати усунення визнаних (відомих людству) загроз, для досягнення прийнятного рівня ризику. Тобто гарантувати безпеку неможливо, але можна надати\створити певний рівень безпеки.

  • Безпека — стан захищеності, коли кому-, чому-небудь ніщо не загрожує.

😳ОСЬ ЩО СТАНЕТЬСЯ, ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ ЛАЙКАТИ ТАКІ КАРТИНКИ!
👇
👇
👇
Такий заголовок - це клікбейт, покликаний примусити вас прочитати новину. Але про це ми поговоримо іншим разом. Сьогодні - про публікації, які ви лайкаєте не роздумуючи.
«Ми два брати, які пішли воювати», «Цього сироту ніхто не привітає з Днем народження», «Пошир цю ікону і вона захистить Україну», «Як звуть ваших дітей? Подивимося на гарні імена».
Що спільного між цими публікаціями? Всі вони емоційно підштовхують вас до нескладної дії - лайк, комент, поширення.
❓Навіщо це роблять?
✅- найневинніший варіант - популяризація групи чи сторінки. Фейсбук працює за принципом піраміди - ви вподобали публікацію - всі ваші друзі її побачили. Алгоритми ФБ бачать, що на публікацію реагують, думають, що публікація цікава і показують її більшій кількості користувачів.
✅- Збирають інформацію про вас - теми, на які ви реагуєте, визначають шляхи майбутнього впливу на вас. Іншими словами - якщо ви поширили «сильну ікону», то на вас можна за потреби впливати через релігію.
❗️Наче б то все безневинно, АЛЕ
Ви помічали, що інколи стаєте читачами груп, на які не підписувалися ніколи? А відбувається це так: колись ви лайкали, до прикладу, слізливі картинки групи «Молитва матері», і раптом ця група змінює назву, контент і стає групою «Україна проти війни».
Пост, який ви лайкнули, можуть повністю замінити. Ось і вийде, що тисяча вподобайок має не привітання бійця з Днем народження, а якась в кращому випадку політична публікація чи "все пропало, Україну здають".
❗️Інший варіант - час від часу в нейтральній чи навіть патріотичній групі зʼявляються пости із суперечливим змістом чи дезінформацією. В наступній публікації я покажу яскравий приклад такої маніпуляції.
Отже, своїм лайком ви зробили популярною групу, яка, цілком можливо, колись напише, що українці хочуть миру будь-якою ціною і готові до капітуляції.
🤯 А що ж не так із картинками ШІ? Це та ж картинка-гра вашими емоціями, але створена Штучним Інтелектом, який не знає, яка в українців військова форма і ще донедавна плутався із кількістю пальців на руках. Я не маю нічого проти штучного інтелекту, коли контент, згенерований ним, має відповідну позначку.
Зазвичай такі картинки публікують фейкові аккаунти, які потім можуть стати будь-ким, а ви допомоли їм стати популярнішими. Гляньте на скріни, які я прикріпила до до публікації - ми бачимо, що такі картинки публікують у групах із великою кількістю учасників, автори - порожні сторінки, створені нещодавно. Цих сторінок багато, бо Фейсбук час від часу ідентифікує їх як ботів і видаляє. Але подумайте самі - якщо хтось витрачає на це час, отже, це комусь потрібно, правда?
Поширюючи такий контент, ви вбиваєте довіру до себе, особливо якщо ви публічна особа. А ще демонструєте невігластво.
Памʼятайте - кожна така публікація має свою мету. Якщо ви її не знаєте - то підіграєте авторам «всліпу», дозволяєте себе використати.
Думайте, перш ніж щось робити у соцмережах 😏
Поширте цей пост - "вилікуйте" свою стрічку.
Як бачите, я таки вирішила зробити серію публікацій з безпеки в соцмережах. І ця серія буде під тегом
В наступній публікації я покажу схему, за якою всі ці публікації потрапляють в наші стрічки.

Немає коментарів:

Дописати коментар