субота, 15 червня 2024 р.

Що відповісти на запитання дитини: “Навіщо мені ходити в школу?”

 


11 способів правильно відреагувати, якщо ваша дитина сумнівається у користі шкільного навчання

Чули від знайомих скарги на їхніх підлітків: «Забрав собі в голову, що школа нічого не дає, і зовсім покинув навчатися»? Буває зазвичай у 7–8 класі, особливо якщо син чи донька потрапить у погану компанію.

Таку ситуацію краще попередити — «вправляти мізки» дитині, яка розчарувалася в навчанні, набагато складніше. І профілактичну роботу треба розпочинати вже зараз, поки ваш «крилатик» ще в «золотому» віці. «Золотому» — у тому розумінні, що 7–11-річна дитина ще не почала втрачати повагу до дорослих і досі на 100 відсотків довіряє татові, мамі та вчителю. Саме в цей період ви можете й мусите «вкласти в голову» вашому малюку переконання: вчитися — потрібно й навіть круто.

Однак як це робити? Високоморальні «лекції» або не сприйматимуться зовсім, або матимуть зворотний ефект.

Доведеться вам діяти за принципом «вода камінь точить»: на кожне зауваження дитини щодо того, що вона не хоче йти до школи чи/і робити уроки, що вчитися нудно, важко, непотрібно і т. д., відповідати одним, але відповідним до ситуції аргументом.

Основне - правильно «продати» ідею

Політтехнологи давно помітили: якщо людині постійно пропонувати одну й ту саму ідею, сформульовану по-різному, з плином часу людина її прийме. Навіть якщо спочатку ця ідея суперечить її цінностям і переконанням!

Якщо йдеться про дитину, то потрібну вам ідею «продати» буде легше. Головне, усім членам родини бути послідовними у висловлюваннях і не суперечити одне одному. А то, знаєте, як буває: мама з татом торочать: «Знання — сила», — а дідусь/прадід заявить: «Та кому вона треба, та школа?! Читати-писати вмієш — і хватить із головою! Сигарети краще принеси із шухляди, двоїшник».

Такий саботаж треба душити в зародку. Ваші батьки здобули якусь освіту — і її «вистачило» до пенсії. На відміну від них, вам доводиться час від часу постійно щось підучувати «по роботі». А ваша дитина житиме у світі, де людина без гідної базової освіти та постійної самоосвіти приречена «пасти задніх». Школярику необхідно прищепити думку: «Навчання потрібне, як повітря. Я навчатимусь новому все своє життя».

«Навіщо мені ходити до школи?» Можливі варіанти відповідей

  1. Щоби жити, людині треба багато знати і вміти. Діти народжуються допитливими й люблять ставити багато запитань, аби дізнатися якомога більше про світ навколо себе! Колись так і навчалися — ставлячи запитання дорослим і спостерігаючи, як вони працюють. Поки ти маленький, то не завжди знаєш, які запитання потрібно ставити. Тому люди і придумали школу: у ній ти дізнаєшся найважливіші відповіді про світ, що тебе оточує, та про основні правила життя в суспільстві.
  2. Школа — це лише початок. Світ постійно змінюється, і, щоби не відстати, тобі доведеться навчатися новому все життя! Спочатку треба здобути шкільний атестат, потім піти до коледжу чи університету… Дорослі постійно вчаться чомусь новому: науковці читають статті про відкриття колег, медики освоюють нові способи лікування, будівельники вчаться працювати з новими будівельними матеріалами та сучасними інструментами… Навіть перукарі, кухарі та прибиральники регулярно освоюють нові стрижки, рецепти чи пристрої для прибирання! А в школі ти навчишся вчитися самостійно!
  3. Здобувати знання в школі — це як складати чемодан для далекої подорожі. У ньому має бути все необхідне. Ти ще не знаєш, що туди потрібно покласти. А от дорослі — вчителі — знають, що тобі точно-преточно знадобиться! І коли добре навчатися, то після школи ти будеш готовий до дорослого, самостійного життя.
  4. Освіта робить життя цікавішим. Люди, які багато знають і вміють, знаходять собі дуже цікаву роботу: будують плавучі міста, придумують ліки проти хвороб, знімають фільми, виводять нові сорти овочів і фруктів, створюють нові машини, модний одяг, мистецькі твори, вигадують незвичайні кулінарні рецепти! Людина з гарною освітою зможе полетіти в космічну експедицію, написати популярну книжку чи винайти необхідний іншим людям пристрій — словом, буде робити світ кращим!
  5. Освіта — це не лише високі оцінки в шкільному табелі. Вона зробить тебе розумною, успішною і, головне, порядною людиною. Адже в школі тебе навчають, як відрізнити зло від добра й хороші вчинки від поганих, як із повагою ставитися до інших людей і самого себе, як правильно поводитися в різних життєвих ситуаціях!
  6. Читайте також: Мотивуйте дитину досягати цілі: 7 перевірених способів
  7. Коли ти навчаєшся, то запозичуєш досвід в інших людей. Це означає, що ти не робитимеш багатьох помилок, яких припускаються люди без освіти! Ти також учишся обдумувати проблеми і приймати правильні рішення.
  8. У школі тебе навчають дисциплінованості. Це вміння робити не лише те, що хочеться, а й те, що потрібно, навіть якщо не хочеться. Без дисциплінованості неможливо завершити жодну складну тривалу справу. Це один із секретів успіху дорослих!
  9. У школі тебе вчать основам здорового способу життя, знайомлять із різними видами спорту. А ще ти навчаєшся працювати в команді та правил чесної перемоги!
  10. Учителі допоможуть тобі виявити твої здібності та розвинути їх. Саме тому в школі вивчають багато різноманітних предметів у різних сферах науки та мистецтва: щоби до закінчення школи ти вже обрав професію!
  11. У класі ти навчишся справлятися з хвилюванням та виконувати завдання за відведений час. А виконання домашніх завдань навчає тебе визначати: що робити просто зараз, а що трохи відкласти; а також як працювати і вирішувати проблеми самостійно.
  12. У школі ти навчишся дружити і знаходити друзів, які допомагатимуть тобі стати кращим. Однокласники, з якими потоваришував на ґрунті спільних захоплень та інтересів, можуть залишитися твоїми друзями на все життя!
Сподіваємося, ви знайшли серед вищезазначених тез ті, які допоможуть мотивувати саме вашу дитину до навчання. А освітня система «Світ чекає крилатих» і ваш учитель-класовод робитимуть усе, аби вашому школярику було цікаво і весело навчатися на уроках!

Немає коментарів:

Дописати коментар