понеділок, 25 вересня 2023 р.

Станіслав Людкевич

 9 вересня день пам'яті Станіслава Людкевича - корифея української музики, композитора, диригента, викладача, музикознавця, фольклориста, науковця, редактора музичних видань (1879-1979).

Композиторська творчість Станіслава Людкевича - видатне явище не лише української, а й світової музики.
Він прожив довге життя, насичене плідною творчою діяльністю, ставши фундатором провідних музичних жанрів, насамперед симфонічного та інструментального.
Переповідають, що Станіславу Людкевичу належить геніальний афоризм. Під час урочистого засідання в Опері у вересні 1939 р. радянські "визволителі" наполягли, аби метр виголосив вітальне слово. Той вийшов до трибуни і промовив: "Нас визволили, і на то нема ради.".
Народився майбутній митець у м.Ярославі (нині Польща) в родині вчителя гімназіії. Музичне обдарування появив у чотири роки. Його першою вчителькою музики була мама-піаністка, яка вчилася у Михайла Вербицького - одного з авторів державного гімну України. Ще навчаючись в гімназії, Станіслав Людкевич почав компонувати музику й написав чимало творів.
Навчався у Львівському університеті, здобув диплом викладача української і латинської мов та два роки працював учителем у гімназіях Львова й Перемишля. Навчався на музикознавчому факультеті Музично-історичного інституту Віденського університету, отримав ступінь доктора філософії в галузі музики.
Станіслав Людкевич - один із організаторів Вищого музичного інституту імені Миколи Лисенка у Львові.
Світогляд Людкевича формувався під впливом двох велетнів української літератури - Тараса Шевченка та Івана Франка. До найграндіозніших творів композитора належить кантата-симфонія "Кавказ" і "Заповіт".
Станіслав Людкевич вперше одружився у віці 94 років! Дружина композитора - Зеновія Штундер (1927-2016), музикознавець, кандидат мистецтвознавства, все своє життя присвятила популяризації імені Станіслава Людкевича.
"Він прожив 100 років за різних режимів. Найскладнішими були радянські часи. На сьогодні Станіслав Людкевич надалі залишається неперевершеним автором симфонічних творів, а водночас призабутий.", - Галина Терещук ("Радіо Свобода").
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар