понеділок, 25 вересня 2023 р.

Анатолій Солов'яненко

 25 вересня виповнився б 91 рік Анатолію Солов'яненку - славетному українському оперному співаку, народному артисту України, Шевченківському лавреату, Герою України (1932 -1999).

Видатний українець, високоморальний і чесний, який досягнув найвищих світових вершин завдячуючи своєму таланту і праці.
Він був одним з найкращих тенорів світу. Його талантом захоплювались мільйони шанувальників. Зірки світової оперної сцени Пласідо Домінґо і Лучано Паваротті вважали, що майстерність Солов'яненка не поступалась їхній власній.
Анатолій Солов'яненко був справжнім патріотом України. Заради української сцени він не приймав спокусливих пропозицій з московського Великого театру, не емігрував за кордон, хоча йому й обіцяли фантастичні гонорари. Солов'яненко ніколи не був членом комуністичної партії і ніколи не заспівав жодної комуністичної пісні.
Народився Анатолій Солов'яненко на Донбасі в шахтарській сім'ї.
Після закінчення середньої школи вступив до Донецького політехнічного інституту, де закінчив аспірантуру і працював викладачем на кафедрі інженерної геометрії.
Протягом цих років брав участь у концертах художньої самодіяльності, удосконалював вокальне мистецтво у видатного співака-тенора Олександра Коробейченка,
У 1962 р. його запросили до Київського театру опери та балету, проходив стажування в славнозвісному театрі Ла Скала (Мілан). Вільно володів італійською мовою.
Співак завжди включав до свого репертуару народні пісні, які у його виконанні стали зразком майстерності для наступних поколінь співаків.
Анатолій Солов'яненко 30 років співак прослужив у київському Національному театрі опери і балету імені Тараса Шевченка.
Анатолій Солов'яненко з дружиною Світланою виростили двох синів - Андрія та Анатолія. Молодший син - Солов'яненко Анатолій Анатолійович - народний артист України, головний режисер Національної опери України.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Ніч яка місячна" у виконанні анатолія Солов'яненка:

Немає коментарів:

Дописати коментар