понеділок, 25 вересня 2023 р.

Михайло Донець

 10 вересня 1941 р. у в'язницях Києва радянськими спецслужбами без вироку суду було розстріляно всіх в'язнів. Серед них був і Михайло Донець - видатний український оперний співак (бас), жертва сталінського режиму (1883-1941).

Він був співаком світового рівня. Славетна Марія Заньковецька називала його своїм сином, а нині його ім'я відоме, на жаль, небагатьом.
Максим Рильський, друг Михайла Донця, написав про нього спогади, добився, щоб голос Михайла Івановича звучав по радіо.
"…Донець Михайло Іванович відомий мені як антирадянські налаштована особистість. У період перебування петлюрівських з’єднань у Києві, зустрічав їх із хлібом-сіллю, вивішуючи петлюрівський прапор…" – з доносу на Михайла Донця деяких його колег.
Він народився в багатодітній київській родині. Любов до музики у нього від матері, яка знала багато народних пісень, а батько змайстрував скрипку. Спів восьмирічного Михайла почув київський музикант і регент Олексій Грінченко. Відтоді хлопчик став співати у церковному хорі.
Доля вела його до оперної сцени.
У 1913-1941 рр. він був (з перервою) одним з провідних солістів Київського театру опери та балету.
У 1924 р. він став першим заслуженим артистом республіки. У 1927 р. він став першим виконавцем партії Тараса Бульби.
Михайло Донець вивчив практично увесь світовий басовий репертуар – понад 130 партій. Він переучив репертуар українською мовою - партії Мефістофеля, князя Галицького, дона Базиліо, Салтана.
"Краще співати маленькі партії до­бре, ніж великі погано.", - говорив Михайло Донець. Він виконав 130 арій оперного репертуару, співаючи однаково неповторно і малі, і великі партії.
Його забрали майже зі сцени оперного театру. Катували й вимагали зізнатися в тих гріхах, яких він не мав. Мав тільки єдиний - український патріотизм. 10 вересня 1941 р. в київських в'язницях без вироку суду були розстрiлянi всi в’язнi, серед них загинув і Михайло Донець.
Так Україна втратила корифея оперового мистецтва, про якого з великим захопленням згадували Іван Козловський, Максим Рильський, Марія Литвиненко-Вольгемут.
У 1955 році справу Михайла Донця закрили "за відсутністю складу злочину".
У 2020 р. у видавництві "Ярославів вал" вийшла книга українського письменника, мистецтвознавця, музикознавця Миколи Кагарлицького "Велич і трагедія Михайла Донця". Автор 40 років по крихті збирав подробиці з життя видатного співака. Це перша фактографічно багата книга про велета національної опери Михайла Донця.
З 1992 р. в Києві іменем Михайла Донця названо вулицю.
Видатна оперна співачка Євгенія Мірошниченко була ученицею дружини Михайла Донця - Марії Донець-Тессейр, оперної співачки і педагога, яка навчалася у Варшаві і Відні, закінчила Міланську консерваторію. Її батько мав французьке походження.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
Запис з голосом Михайла Донця: "Ой, не шуми, луже":

Немає коментарів:

Дописати коментар