четвер, 17 лютого 2022 р.

209 років з дня народження Семена Гулак-Артемовського

 16 лютого 2022 року виповнюється 209 років з дня народження видатного співака, композитора, драматурга, митця Семена Гулак-Артемовського. Хто не чув про знамениту оперу «Запорожець за Дунаєм»? Навіть цього твору вистачило би, щоби він увійшов в історію України.

Походив він зі старовинного козацького роду, який осів в містечку Городище на Черкащині. З цього роду вийшов і «батько української байки» Петро Петрович Гулак–Артемовський, рідний дядько Семена і ректор Харківського університету, а також Микола Гулак, один із засновників Кирило–Мефодіївського братства, в яке входив і Тарас Шевченко. За переказами, один із Гулаків був відомим у Франції танцюристом.
Долю Семена вирішив Михайло Глінка, який почув його чудовий голос, підшукуючи виконавця для Руслана в своїй опері. Він навчався у відомих майстрів в Європі, більше четверті віку мав шалений успіх в Італії, пізніше в Москві та Петербурзі, але умови контракту в Італії в подальшому призвели до поступової втрати голосу.
Це була всебічно обдарована людина – мав і композиторський, і художній талант, займався і фітотерапією та мав офіційний дозвіл на медичну практику, але лікував людей безкоштовно. ««Це не мистецтво, а дар Божий, і я не маю права брати за нього винагороду».
Займався соціологією, інженерною справою, його інженерно-конструкторські розробки Петербурзького водогону й досі забезпечують жителів міста водою.
Але авжеж в музичну історію України він увійшов як автор перлини української класики - опери «Запорожець за Дунаєм», арії з якої і в 21 столітті звучать з оперних сцен різних країн, а гумор та мелодичність мало кого можуть залишити байдужим. Це - дійсно народна опера, образи з якої змушують прискорено битися серце кожної української людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар