понеділок, 7 грудня 2020 р.

Микола Колесса

 6 грудня виповнюється 117 років від дня народження Миколи Колесси - видатного українського композитора, диригента, педагога, засновника української диригентської школи, якого називали “сином століття”, він був живою легендою української культури і свідком епохи (1903-2006).

Народився Микола Колесса в Самборі, в родині видатного фольклориста Філарета Колесси. На побажання класика української музики Миколи Лисенка він назвав сина на його честь – тим самим визначивши долю музиканта.
Микола Колесса вчився на медичному факультеті Краківського університету, а пізніше, всупереч бажанням батьків, вступив до Празької консерваторії.
Він залишив по собі багату і цікаву творчу спадщину: дві симфонії, сюїти (над "Лемківським весіллям" працював майже 30 років), низку камерно-вокальних і камерно-інструментальних мініатюр, хорові композиції й обробки. Виховав цілу плеяду диригентів, знаних далеко за межами України.
Захоплювався народними піснями і здійснив багато обробок лем­ківських, гуцульських народних пісень, вони лягли в основу його Першої і Другої симфоній. Упорядкував збірники народних пісень Волині, Полісся та інших регіонів України.
Складений ним підручник "Основи техніки диригування" тривалий час залишався основною навчальною книгою для кількох поколінь музикантів.
Він прожив понад століття, виховав цілу плеяду диригентів, зокрема Стефана Турчака, Івана Гамкала, Богдана Антківа.
"Він - людина, перед очима якої проминуло ціле століття, митець, який спілкувався з особистостями, що вже давно стали історичними. Його ім'я - на сторінках енциклопедій і підручників, його твори - в репертуарі музикантів багатьох поколінь. Микола Філаретович Колесса - живе обличчя історії", - Лідія Мельник.





Немає коментарів:

Дописати коментар