пʼятницю, 25 грудня 2020 р.

Григорій Верьовка

 Сьогодні виповнюється 125 років від дня народження Григорія Верьовки - композитора, хорового диригента, педагога, фольклориста, засновника і першого диригента всесвітньо відомого Національного заслуженого академічного українського народного хору, названого його іменем (1895-1964).

Григорій Верьовка народився 25 грудня 1895 р. в містечку Березна на Чернігівщині шостою дитиною з 12-ти дітей в родині.
Його батько Гурій був регентом церковного хору і виховав дітей в любові до музики.
Навчаючись у Чернігівській духовній семінарії, Григорій Верьовка остаточно вирішив присвятити себе музиці. Закінчив київський Музично-драматичний інститут імені М.Лисенка. З 1919 р. працював як організатор і керівник самодіяльності, викладав хорове диригування у музичних навчальних закладах Києва.
Вів активну диригентську та педагогічну діяльність, керував українською національною філармонією. пізніше викладав у Київській консерваторії.
У 1943 р. за дорученням уряду УРСР організував Український державний народний хор, художнім керівником і хоровим диригентом якого був до кінця життя.
"Григорій Верьовка в історії української музичної культури ХХ ст. постать унікальна - композитор, диригент, музичний педагог. Яким був Григорій Верьовка? Відданим музиці, співу. Серед його кумирів не було політичних бонз – натомість він все життя приклонявся перед Миколою Леонтовичем - українським композитором, автором геніальної мелодії "Щедрик". Товаришував з Павлом Тичиною - знали один одного ще з Чернігова, з молодих років. Був однолюбом. З дружиною - Елеонорою Скрипчинською - першою помічницею, наснагою і духовною посестрою, він прожив душа в душу все життя. Пані Елеонора пережила чоловіка майже на 30 років, пішла з життя на початку грудня 1992 року."




Немає коментарів:

Дописати коментар