неділю, 13 грудня 2020 р.

УКРАЇНЕЦЬ, ЯКИЙ ПОДАРУВАВ СВІТОВІ «МАЛЕНЬКЕ МУЗИЧНЕ ДИВО».

 13 грудня 1877 року народився Микола Леонтович – український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Його обробка «Щедрика» відома у всьому світі як колядка «Carol of the Bells». Вперше ця композиція була висвітлена українській публіці у 1916 році у виконанні хору київського Університету. 5 жовтня 1921 року він був презентований на концерті в Карнегі Холі в Нью-Йорку. А в 1936 році Пітер Вільховський, українець за походженням, який працював на радіо NBC, записує англійську версію слів до «Щедрика» – «Carol of the Bells» («Колядка церковних дзвонів»). Під цією назвою мелодія українського «Щедрика» стала всесвітньо відомою. З того часу в США, Канаді і Європі хіт традиційно співають під Різдво і Новий рік, як професійні, так і аматорські колективи та співаки.

У творчому доробку композитора понад 150 музикальних творів. Серед них такі відомі, як «Щедрик», «Дударик», «Пряля», «Козака несуть», «Ой з-за гори кам'яної», «Женчичок-бренчичок», «Ой горе тій чайці», «Гаю, гаю, зелен розмаю», «Із-за гори сніжок летить», та багато інших.
В ніч з 22 на 23 січня 1921 року композитор Микола Леонтович перебував у свого батька у селі Марківка Гайсинського повіту, де був убитий агентом ВЧК Афанасієм Грищенком, який напросився в хату переночувати, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом. Вранці чекіст пограбував будинок, застреливши Миколу Леонтовича. Текст рапорту, що розкриває ім’я вбивці композитора Миколи Леонтовича було оприлюднено лише у 1990-х роках. Це було зумисне вбивство талановитого українського композитора органами ВЧК.
«У Леонтовича що не пісня – то частина життя людини, з її настроями, радощами та переживаннями», – Анатолій ЗАВАЛЬНЮК, музикознавець, фольклорист, педагог, кандидат мистецтвознавства, професор, член НСКУ.
«Коли б Микола Леонтович не написав нічого більше, як тих кілька мініатюр для хору, як «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть», «Ой пряду», «Зайчик» чи ще деякі, його значення в історії української хорової музики було раз назавжди заповненим», – Станіслав Людкевич, український композитор.
ПАМ’ЯТАЙМО ВЕЛИКИХ СИНІВ УКРАЇНИ!


Немає коментарів:

Дописати коментар