четвер, 12 січня 2017 р.

11 січня 2017 року – день відкриття одного із наймасштабніших сучасних мистецьких проектів у світі – філармонії у німецькому місті Гамбург


  1. Майже 10 років тривало будівництво Elbphilharmonie (Філармонія на Ельбі). Початковий бюджет становив 77 млн євро, а згодом збільшився вдесятеро (!) і коштував 789 млн. Постійні перенесення дати завершення будівництва та здорожчання проекту викликали суперечки і критику серед німецьких політиків, культурних діячів та ЗМІ.
  2. Філармонія зведена біля порту на одному з островів Ельби, який раніше займали склади. 
  3. Більшу частину споруди займають три концертні зали. Найбільший з них  – Grand Hall – містить 2100 місць. Але найбільше вражає його футуристична архітектура. Здається, що розташована по-середині сцена, є у центром величезного вихору… І вихор цей – музика, що захоплює і виконавців, і слухачів. Цікава деталь – розташування від диригента до будь-якого місця в залі становить не більше 30 метрів. Найкраща, за задумом архітекторів, відстань для сприйняття “живої” музики.
  4. В Grand Hall можна слухати не тільки оркестрову музику, але й твори написані для органу. Адже окрасою головного залу є орган, що має понад 5 тис. труб, деякі з них – старовинні і мають близько 180 років. Посаду головного органіста в Elbphilharmonie отримала Івета Апкальна (Iveta Apkalna). У її виконанні знаменита Токата і фуга ре-мінор Й.С.Баха  

  1. Окрім залів, у філармонії є дзеркальний хол та оглядовий майданчик з чудовою панорамою на місто та річку Ельбу, ресторани, приватні квартири та паркінг.
  2. На відкритті основного залу 11 січня прозвучить твори, зокрема, Бетовена, Вагнера, Мессіана та спеціально написаний твір Вольфґанґа Ріма “Тут час стає простором” (Wolfgang Rihm “Zum Raum wird hier die Zeit”). Цей перший концерт дасть старт фестивалю-відкриттю Гамбурзької філармонії, який триватиме 3 тижні. У фестивалі візьмуть участь такі виконавці як Йо-Йо Ма (Yo-Yo Ma), Міцуко Утіда (Mitsuko Uchida), оркестри Віденської філармонії (диригент – Семен Бичков) та Чиказький симфонічний оркестр (диригент – Рікардо Муті) та багато інших. На концертах фестивалю звучатиме не тільки класична музика – тут виступлять джазові музиканти, виконавці народної та експериментальної музики. Заплановані також сімейні концерти для дітей і дорослих. Квитки на всі концерти фестивалю-відкриття вже продані. Найдорожчі з них на зіркових гостей коштували б Вам 185 євро.   
  3. Понад 200 філармонійних концертів заплановано лише на першу половину 2017 року.
  4. Мер міста Гамбург вважає, що Elbphilharmonie стане одним із мистецьких символів не тільки Німеччини, але й світу, та привабить до міста ще більше туристів.

Немає коментарів:

Дописати коментар