четвер, 4 лютого 2021 р.

Концерту ре-мажор Дмитра Бортнянського

 

Дмитро Бортнянський.
Це його Михайло Вербицький, автор українського гімну, називав українським Моцартом.
Етнічний лемко, що народився у сім’ї козацького старшини, у тогочасній музичній столиці України Глухові. З ранніх літ проявляв неабиякі музичні таланти, і тому ще дитиною опинився у Петербурзі в придворній півчій капелі, де вже у 12-річному віці брав участь в оперних постановках придворного театру, співаючи жіночі партії. Як винятково обдарованого вихованця, його згодом відправляють до Італії.
У Болонській музичній академії навчається у того ж самого педагога, що й Моцарт – композитора падре Мартіні, і за його порадою вдосконалює свою майстерність у Римі, Болоньї, Неаполі. Музичний вишкіл продовжує у Венеції – тогочасній оперній столиці світу – під опікою славетного музиканта Бальдасаре Галуппі – маестро ді капела Базиліки Дожів Св. Марка. Опери Бортнянського тріумфують на найпрестижніших сценах тогочасної Європи (і все це в умовах шаленої конкуренції з численними європейськими композиторами).
Згодом, після повернення до Росії, він очолює Петербурзьку придворну капелу як адміністратор та диригент, і стає придворним музикантом великого князя Павла. Дружина князя, Марія Федорівна, дуже любила музику і добре грала на чембало. Саме для неї Ботнянський написав Concerto di Cembalo D-dur в супроводі камерного оркестру.
У концерті
Ковчег Україна : Музика
ми пропонуємо Вам особливу версію цього твору, де партію соліста-чембало доручено бандурі.
Бандура найчастіше асоціюється у нас зі старцями-кобзарями, або ж з вродливими дівчатами у пишних вінках і вишиванках. Але ще з XV–XVI століття бандуристи грали при дворах української та польської шляхти, а Глухівська школа готувала цілі придворні капели бандуристів, що тішили слух царського двору Російської імперії. Тому закономірно, що бандура займає своє почесне місце і стає головною дійовою особою Концерту ре-мажор Дмитра Бортнянського, а ми отримуємо ще одну нагоду оцінити неймовірний потенціал нашого народного інструменту.
Партія бандури – заслужений артист України, лауреат численних національних і міжнародних конкурсів Олег Созанський
YsOU/Молодіжний симфонічний оркестр України
під орудою зірки світової класичної сцени
Oksana Lyniv - conductor

Немає коментарів:

Дописати коментар