пʼятниця, 12 лютого 2021 р.

74 роки виповнюється Євгену Савчуку - відомому хоровому диригенту, педагогу, багаторічному керівнику Національної хорової капели "Думка"

 74 роки виповнюється 10 лютого Євгену Савчуку - відомому хоровому диригенту, педагогу, багаторічному керівнику Національної хорової капели "Думка", народному артисту України, голові хорового товариства України імені М.Леонтовича, Шевченківському лауреату, Герою України.

"…Як я себе можу називати героєм, як я став ним в мирний час, а люди гинуть тепер на сході, то це було б нормально, щоб я себе так називав. Ці звання, які зараз існують, вони з часом відімруть. Має бути просто ім’я людини, якщо вона заслужила таке ім’я… Мені з усіх звань найцінніше і найдорожче - те що я лауреат Шевченківської премії.", - сказав Євген Савчук про звання і нагороди в одному з інтерв'ю.
Творчий шлях Євгена Савчука є цілою епохою в історії української культури. Він талановитий диригент, хормейстер, митець, який відкрив світові красу української хорової музики.
Народився в с.Брусниця на Буковині. Закінчив диригентське відділення Чернівецького музичного училища і Київську консерваторію. Ще в студентські роки його запросили працювати у Київському театрі оперети. Євген Савчук був диригентом-хормейстером Державного народного хору імені Г.Верьовки, художнім керівником Київської чоловічої капели імені Л.Ревуцького. З 1984 р. понад дадцять років очолював хорову капелу "Думка", створену в 1919 р. як Державну Українську Мандрівну Капелу.
Він зберіг і творчо розвинув усе найкраще, зроблене його попередниками. Під його орудою за понад 25 років капела зробила вагомий внесок у розвиток національного мистецтва і стала одним з провідних хорових колективів світу. "Думка" по праву вважається законодавцем традицій хорової справи і еталоном хорового виконавського мистецтва.
Саме "Думку" обрав для свого ювілейного концерту в київському палаці "Україна" в 2013 р. всесвітньо відомий італійський композитор Енніо Морріконе, володар декількох "Оскарів", автор музики до 450 фільмів.
Очолювана Євгеном Савчуком капела "Думка" стала лауреатом Національної премії імені Т.Шевченка, об'їздила з гастролями весь світ.
Євген Савчук є ініціатором і організатором ряду конкурсів і фестивалів - імені Миколи Леонтовича, імені Кирила Стеценка, "Співає Київ весняний".
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.



Немає коментарів:

Дописати коментар