вівторок, 24 березня 2020 р.

Іван Козловський

Цього дня народився Іван Козловський (1900-1993), видатний український співак (тенор).
Був солістом Харківського оперного театру і московського Большого театру. В репертуарі співака – понад 50 оперних партій, величезна кількість пісень, романсів. Так склалися життєві обставини, що Іван Семенович прожив майже все своє життя в Москві. Але це не завадило йому завжди пам’ятати про батьківщину. «Моя душа в Україні», - любив повторювати він. Всі роки, що Козловський жив на чужині, він не поривав зв’язків з Україною. Записував платівки з українським репертуаром, виступав з оркестром українських народних інструментів, неодноразово приїздив до Канева на могилу Шевченка. У своїй рідній Мар’янівці відкрив на власні кошти музичну школу, із захопленням працював з маленькими співаками, виступав з дитячим хором. У його московській квартирі завжди лунала українська мова. Серед репертуару співака були «політично небезпечні» українські твори: «Мені однаково» на слова Шевченка, пісні українських січових стрільців. Все життя Козловський мріяв, щоб народні пісні, календарні, обрядові, які він знав та любив з дитинства – зберігалися та поширювалися. Але в ті часи бувало й так, що платівки, випущені силами співака, на яких були записані колядки та щедрівки, знищувались повним тиражем. У 54 роки співак залишив сцену Большого театру, але своєї концертної діяльності не полишав. У його репертуарі були твори Баха, Бетховена, Шумана, Глінки, Даргомижського, Чайковського, Рахманінова, старовинні російські романси і, звичайно, українські народні пісні, які йому були дорогі й близькі протягом всієї його творчої діяльності. Виступав Іван Семенович із сольними концертами аж до 87-річного віку.


Коли Іван Козловський дізнався, що комуністична партія дала вказівку розтрощити його платівку з українськими колядками, жахнувся: „Як це можна чоботами по голосу ?!!!”

Іван Козловський "Українські колядки"


Радянський новорічний радіоефір 1947 року в одну мить несподівано завмер. Щойно закінчилася Друга світова, люди з острахом згадали, що таке могло статися хіба на початку війни! Усе виявилося простіше: на середині передачі хтось із ЦК комуністичної партії зупинив трансляцію українських різдвяних колядок у виконанні Івана Козловського (11 (24) березня 1900 — † 24 грудня 1993). Лакеї бузувірського гріховного режиму відразу винесли свій божевільний вердикт: “вилучити і знищити платівки українського самородка з усіх магазинів на всій території СРСР!” Тоді бідолашний українець Іван Козловський спересердя сказав: “Як це можна чоботами по голосу ?!”
1973 року невгамовний Іван Семенович спробував ще раз видати українські колядки окремою платівкою. І це йому вдалося! Проте, історія 1947-го повторилася: їх знову вилучили з прилавків магазинів і знищили. Зроблене великим українцем Іваном Козловським в ті часи, коли комуністична машина не дозволяла будь-якої згадки про Бога, рівнозначно подвигові. Концерт-запис вийшов на платівці тиражем аж… півтори тисячі. А якими щасливими були ті, кому пощастило придбати і зберегти безцінний раритет.
Варто згадати, Іван Козловський з 7 до 17 років співав у Михайлівському Золотоверхому монастирі. Виходячи на сцену, співак неодмінно, навіть у найстрашніші сталінські 1930-1950-ті роки, хрестився. Залюбки співав пісні Українських січових стрільців.
Михайло Маслій

Немає коментарів:

Дописати коментар