субота, 28 березня 2020 р.

Мінфін пропонує зменшити загальний обсяг фінансування освіти і науки на 5 мдрд 847 млн 230,2 тис грн.

Дійсно, а навіщо нам та наука? З лозиною гуси пасти - не потрібна ніяка наука!


По-перше, або будуть кардинально скорочені, або взагалі зупиняться вкрай необхідні роботи з ремонту та переобладнання будівель закладів освіти. Так, ми знаємо, що це - повноваження і кошти місцевої влади. Але зараз із місцевих бюджетів висмоктуються величезні гроші, які як раз і були заплановані на розвиток освіти. Скільки саме втратить бюджет Вашого конкретного міста, селища чи ОТГ, можете поцікавитися у місцевої влади: Вам охоче розкажуть, бо вони самі у шоці. Я чимало спілкуюся із освітянами зі всієї України - і запитання у них одне: уряд взагалі розуміє, що такі "пропозиції" нищать освіту?

По-друге, відсутність належного фінансування призведе до активізації поборів в освіті, які ми лише тільки-тільки почали зупиняти. Тепер у певних директорів шкіл та голів так званих "батьківських трійок" з'явиться чудовий аргумент для подальших вимагань грошей з батьків: "бачите, держава нічого не дає, а ну, давайте швиденько здавати у фонд школи, бо інакше зацькуємо у вайбері та на батьківських зборах".

Ну і - найголовніше і найтрагічніше - відбудеться катастрофічний відкат, повна зупинка реформ в освіті, які абсолютно неможливі без належного фінансування. Україна безповоротно втратить шанс стати цивілізованою освіченою країною. І це сумне "досягнення" буде цілком і повністю на совісті уряду, який має неприємний шанс увійти в сучасну історію України як "уряд нищення освіти".

Поки що це - лише проєкт змін до бюджету. Більше того, судячи із відомих наразі показників, які просто катастрофічні, це своєрідна перевірка реакції суспільства, "перша пропозиція на переговорах", коли одна сторона (уряд) пропонує іншій стороні (суспільству) завідомо неприйнятні умови у розрахунку, що потім можна буде, нібито, "поступитися" і "піти назустріч".

Так от, плани нищення освіти, залишаються такими самими планами нищення освіти за будь-яких умов скорочення фінансування. Цього допустити не можна.

Чи подобається вам така динаміка змін, як на фото?

Це - СШ 148 ім. Івана Багряного м. Києва, де минулого року за кошти міського бюджету було зроблено дуже необхідний ремонт. І це - одна із гарних новин про освіту, яких ми мали чимало минулими роками.

А тепер - погана новина. Залиште сподівання на подібні або ще кращі зміни у тій школі, де вчиться Ваша дитина. Просто забудьте. Якщо, звісно, не готові протестувати і відстоювати свої права.

Бо зміни до держбюджету, які пропонує уряд, знищать не лише всі наші шанси на сучасну якість освіти (про це вже і без мене було написано і сказано чимало), але й призведуть до інших дуже негативних наслідків.

Немає коментарів:

Дописати коментар