неділя, 31 жовтня 2021 р.

Терентій Пархоменко - співець, який зробив великий внесок в кобзарське мистецтво.

 Терентій Пархоменко - співець, який зробив великий внесок в кобзарське мистецтво.

Ще в ранньому дитинстві Терентій втратив зір. Попри те, він навчався гри на кобзі й лірі в найдавнішій Чернігівській кобзарській школі. Знав вісім дум, історичні пісні про Морозенка, про Саву Чалого та ще багато духовних віршів.
Високу оцінку його виконанню давали відомі фольклористи, етнографи й письменники, такі як: І. Франко, М. Сумцов, М. Сперанський, Олена Пчілка та інші. Правда, дещо стримані були оцінки відносно додержання традиційного виконавства та передавання репертуару. Терентій дозволяв собі деякі зміни в тексті, відзначаючи, що «всякий співає по своєму норову».
Його вільний дух появлявся і під час революційних подій 1905 – 1906 років. Він брав участь у забороненій агітації. У своїй бандурі Пархоменко переносив заборонені владою революційні листівки.
Найбільшої популярності Терентій зазнав після зустрічі з Миколою Лисенком. Композитор надавав всебічну допомогу Пархоменку, зокрема організував його публічний виступ у Київському оперному театрові.
Мистецтво Т. Пархоменка мало велике значення для подальшого розвитку гри на бандурі в Україні. Він мав чимало послідовників. Зокрема, колишній його поводир В. Потапенко (1888—1934) згодом став концертним кобзарем, організатором та керівником однієї з кобзарських шкіл Києва.

Немає коментарів:

Дописати коментар