пʼятниця, 15 жовтня 2021 р.

Михал Клеофас Огінський

 7 жовтня 1765 народився Михал Клеофас Огінський - композитор, державний діяч Речі Посполитої та Російської імперії,граф. За етнічною приналежністю походив від західних русинів, пращурів теперішніх білорусів. Усі предки у Великому князівстві Литовському, який входив в річ Посполиту, займали високі посади (Його прадід був воєводою у Вітебську, а дід і батько очолювали Трокское воєводство. Дядько був воєводою у Вільно і Великим гетьманом Литовським).

Сучасна молодь не особливо любить класичну музику, вона не користується широкою популярністю у слухача. Щоб перерахувати широко відомі і улюблені народом класичні музичні твори, досить пальців однієї руки. Поза всяким сумнівом, в це число входить знаменитий Полонез №13 - «Прощання з Батьківщиною» Михала Клеофаса Огінського.
Саме цей твір слухаємо у День народження композитора . Альбом - творчість дітей Клубу "+ Успіх" - з наших архівів /2014 р/ -розділ “Культура – Альтернативна філармонія” . Це приклад ВІЛЬНОЇ творчості /без всяких обмежень, програм, часу, жорстких розкладів/. Альбом - ілюстрація філософії реалізованої Системи "+ Успіх" – “Тільки КУЛЬТУРА і ДУХОВНІСТЬ - реальні цілі просвіти і виховання. Все решта – глухий кут !"
До хорошої музики, тонкому та вишуканому смаку людей можна і треба привчати з дитинства. А для цього треба слухати якісну музику, читати літературу , тоді мова входить в життя органічно з дитинства. Годі вже агресивно ставити "мовне ПИТАННЯ", може треба знайти "мовну ВІДПОВІДЬ" ?

Патриот своей Отчизны. Михаил Клеофас Огинский.


ВИА Песняры Полонез Огинского польский язык mpg

Песняры - Полонез Огинского (акапелла на украинском языке). Pesnyary


Михаил Клеофас Огинский— Полонез „Прощание с Родиной“.

ф-но

Немає коментарів:

Дописати коментар