середа, 3 квітня 2019 р.

Чайковський і Україна


Видатний композитор українського, російського й французького походження. Походив з роду Чайок. Автор 10 опер, 3 балетів, 6 симфоній, великої кількості романсів та інструментальних творів. Прадід композитора, Федір Опанасович Чайка (1695—1767), походив з-під Кременчука. Син Петро народжений на Полтавщині, тобто дід композитора, навчався у Києво-Могилянській академії і прийняв прізвище Чайковський.
У 1864 р. студент консерваторії Петро Чайковський вперше приїхав на канікули в Тростянець на запрошення Голіцина, там він написав свій перший симфонічний твір — увертюру до драми О. Островського «Гроза». У Тростянці Чайковський познайомився і заприятелював з нащадком засновника міста Суми, козацького полковника Герасима Кондратьєва, Миколою Кондратьєвим. «У мене багато приятелів, але таких, з котрими душу відводиш, як, наприклад, з Кондратьєвим, — зовсім нема», – написав композитор. З того часу у Чайковського пробудився дух Козацтва та любов до Батьківщини своїх предків, яку він щедро оспівав у своїх безсмертних творах, зокрема в другій симфонії і особливо в Першому фортепіанному концерті з оркестром. Петро Ілліч щороку по кілька місяців жив на Слобожанщині, або на Поділлі, де написав понад 30 творів, в яких домінувала українська мелодика почута вухом геніального композитора! Зокрема в Першому фортепіанному концерті з оркестром головною темою у першій частині концерту використано, зі слів композитора, наспів кобзарів-лірників в другій частині французька пісня, яку наспівували його молодші брати і в фіналі українська народна пісня-веснянка « Вийди-вийди, Іванку».
Перший фортепіанний концерт з оркестром П.Чайковського є одним із найкращих діамантів музичного фортепіанного доробку у світовій скарбниці, в якому криється духовні животоки українського народу!
Царствене місце посіла українська пісня й кобзарсько-лірницькі наспіви у фортепіанному концерті з оркестром сі-бемоль мінор.
В першій та третій частині фортепіанного концерту Петра Ільковича Чайковського відчуйте радість української душі, що так і проситься у веселий танок з неймовірною внутрішньою силою українського духу!
Весь світ захоплюється музикою Петра Чайковського та, на жаль, в Україні де черпав своє царствене натхнення велетень композиторського письма, рідко слухаємо свою рідну по духу життєдайну силу Музики; чи це від своєї глухоти, а чи глупоти, а чи заскорублої і сплячою зачерствілості нашої душі?
Музика Петра Чайковського несе радість, свободу, дитячу щирість і дає нам перемогу над смертю!
Петро Чайковський розігрівав свій музичний дар в народних українських піснях та думах, які стали домінантою у музичній творчості композитора!
Чайковський мав чудове музичне вухо, яке чуло багату духовну партитуру українського народу і у своїй творчості яскраво збагатив народними барвами Перший фортепіанний концерт з оркестром! Музика, яка наповнена святістю українського духу та родовим корінням самого композитора завше буде підносити наші серця до Господніх висот! Отож, наповнюймо музикою свої серця, яка перемагає цей світ!
Світовий музичний шедевр, який має бути в серці кожного Українця! Перший фортепіанний концерт Петра Чайковського, а саме перша та третя частина є духовним гімном українського духу радості й перемоги Світла над темрявою!!!
Слухаймо своє!
——
P.S. І не ступаймо на дорогу соромітників, які зазирають у тілесні шпарини великого композитора, а будьмо гідні святого покликання у Царственій музиці Петра Ільковича Чайковського! Бо нечисті завжди шукатимуть нечистого в цьому світі, а покликані для Світла з любов’ю будуть наповнювати свої серця благодатною Музикою, яка є рідною сестрою Духа Святого і дає нам сили в перемозі над смертю!
Василь Коширець.
———
Послухаймо українську пісню-веснянку, а також фрагмент третьої частини фортепіанного концерту з оркестром Петра Чайковського.

Немає коментарів:

Дописати коментар