пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Мовчіть у шторм і говоріть у штиль

Мовчіть у шторм і говоріть у штиль

Коли ми злимося, то не завжди усвідомлюємо сказане, тому краще мовчки перечекати шторм і тільки потім спокійно обговорити свої почуття.
Під час шторму свою силу проявляють усі стихії природи, вони борються між собою, щоб проявити власні найбільш агресивні та хаотичні сторони, що іноді може бути небезпечно.
Те саме стосується і людських стосунків. У нас також бувають емоційні злами та катастрофи, які проявляються через сварки, непорозуміння та розбіжності.
Коли стається такий шторм, здається, поєднуються всі найскладніші людські почуття – виснаженість, злість, нерозуміння, ніби спрацьовує якийсь спусковий гачок. Багато людей втрачають терпіння настільки, що легко можуть наговорити речі, про які потім шкодуватимуть.
Не завжди просто зберігати ясну голову та добре серце, але іноді такий шторм може стати причиною 10 років жалю за вчиненим. Потрібно навчитися залишатися спокійними та вміти промовчати, коли вирують стихії.

Коли шторм сягає глибин серця

Дуже часто можна почути вирази, на кшталт “твоє серце розбите” або “твоє серце сповнене злістю”. Однак насправді людина відчуває біль у мозку, і саме там відбувається справжній шторм.
Поговорімо про це докладніше.

Суперечки та психологічні зміни

Коли немає виходу, коли можливості, запал і несприятливі обставини наштовхуються один на одного у розпалі суперечки, “загроза” це перший сигнал, який надходить у мозок.
Щось намагається порушити вашу систему переконань, рівновагу та сприйняття правди.
Вам завдає болю людина, яку ви поважаєте, і змушує сумніватися в чомусь важливому для вас.
Ви відчуваєте небезпеку через певні слова, ідеї або навіть погляд, сповнений злістю або презирством.
Мозок розшифровує ці ситуації як загрозу та посилає тілу відповідні вказівки, регулюючи роботу парасимпатичної нервової системи. Він готує людину захищатися та тікати.
Серцевий ритм прискорюється.
Нервові імпульси направляються до м’язів, щоб підготувати людину рухатися, хоча в першу чергу це спричиняє тремтіння, яке можна відчути в  руках, животі або ногах.
Людина починає відчувати збудження, сухість у роті, її охоплює занепокоєння, яке заважає ясно мислити.

Під час “шторму” мозок не може думати

Коли ви сваритеся або переживаєте дуже емоційні моменти, які виникають під час бійок або непорозумінь, мозок думає лише про те, як захистити себе й наказує тілу готуватися до втечі.
Через це людина не може спокійно думати, мовчати або говорити зрозуміло.
Але посеред розпалу сварки іноді трапляється так, що захисні механізми перестають спрацьовувати, і людина більше не має “фільтру”, який би контролював її слова.
Під час такого емоційного шторму ми можемо показувати всі думки й почуття, які виникають у голові.
Людина починає говорити абсолютно відверто, але з цим варто бути обережними, адже все, що ви скажете в такі моменти, буде сповнене негативом. Саме тому досить часто у сварках лунають образливі слова, про які ми потім шкодуємо.
Спочатку може з’явитися певне полегшення, адже ви змогли вилити душу, однак із часом прийде розуміння, що це було недоречно.

Мовчіть у шторм і говоріть у штиль

Ми розуміємо, що це дуже важко, але якщо ви зумієте перемовчати шторм і висловити своє невдоволення з ясним розумом, така реакція в усіх випадках буде найкращою.
Для цього можна використовувати перелічені нижче стратегії.

Захисна стіна

Коли виникає суперечка і раптом ви розумієте, що перебуваєте в складній ситуації боротьби та незгоди, просто уявіть у себе в голові захисну стіну.
За цією стіною знаходиться тиха та спокійна будівля, але вона має великі вікна, через які можна побачити й, звісно ж, почути, що відбувається.
Якщо ви перебуватимете в розслабленому та захищеному місці, то зможете розчути кожне слово, яке скаже вам інша людина й зберегти його на потім, коли зможете раціонально та глибоко проаналізувати ситуацію.
Тоді як інша людина “спалахує”, захищаючи свою точку зору, ви можете зайняти позицію байдужості, спокою й оманливого ставлення, яке хоч і не відповідає дійсності, допомагає запобігти зайвим сльозам і негативним емоціям.

Наполегливість

Після закінчення сварки, коли вже минуло кілька годин або днів, можна знайти кращий час, щоб поговорити з потрібною людиною. Потрібно дати зрозуміти, що ви не намагаєтеся розпочати нову битву або створити напруженість у стосунках.
Вірите чи ні, тихий і непохитний тон розмови змусить іншу людину уважно вас вислухати.
Лише після цього ви можете відстоювати свою позицію, спокійно та наполегливо, показуючи, що ви розумієте точку зору іншого, але не поділяєте її.
Неодмінно використовуйте особові займенники, як-от: “Я прошу тебе мені пробачити”, “Я люблю тебе, “Я тебе розумію”.
Якщо інша людина знову намагається відновити бійку, не розуміючи ваших поглядів і переконань, або зосереджується лише на розбіжностях між вами, не варто продовжувати розмову.
У такому випадку краще встановити певну дистанцію.
Деякі суперечки не варті болю та непорозуміння, коли інша людина просто не хоче почути вас та піти назустріч.

Немає коментарів:

Дописати коментар