понеділок, 5 жовтня 2020 р.

Музика – це зброя!

 Ковчег Україна: музика

Історія української музики – драматична і часто трагічна. А біографія одного з її найкращих представників – композитора Миколи Леонтовича, автора легендарного “Щедрика” – дуже символічна.
Його доля – це знакова історія про те, що відбувалося з культурним простором цієї країни упродовж багатьох століть. Якщо ти – геніальний митець, перед тобою відкриваються два шляхи – їхати в столицю метрополії розбудовувати імперський культурний простір, або на Соловки чи в Мордовію. Або вистріл в потилицю –
1921 р. за наказом радянського уряду Миколу Леонтовича було підступно вбито агентом ВНК (Всеросійська надзвичайна комісія з боротьби з контрреволюцією) Афанасієм Грищенком:
«Він попросився переночувати. Йому дали вечеряти, постелили в одній кімнаті з композитором. Леонтович тоді працював до 5 години ранку над однією з хорових мініатюр. І коли вже закінчив роботу та ліг спати, чекіст вичекав ще півгодини і розстріляв його. Це був точковий відстріл української інтелігенції, спланована політика знищення нашої культурної еліти”.
Найпопулярніша різдвяна мелодія світу “Carol of the bells” – це давня українська щедрівка в обробці класика української академічної музики, але ніхто у світі про це не знає!😱 Ось воно ! Україна – як та дівчина-красуня, що виросла у токсичній дисфункційні сім’ї, де її з дитинства принижували, знецінювали і переконували, що вона ущербна, гидка і нічого не варта. І можна бути настільки прекрасною, щоб стати найпопулярнішою різдвяною мелодією світу, але далі не признаватись свого, соромитись себе, вважати все своє вторинним і меншовартісним.
Музика – це зброя. А хор (чи оркестр, чи художня виставка) – це культурна армія.
І це добре розумів Петлюра, коли сто років тому відправив хор Кошиця у світове турне розповідати світові про невідому землю – Terra Ukrainica. Наскільки дієвою є така армія, можна переконатись, читаючи захоплені відгуки світової преси. За період з 1919 по 1924 роки Українська Республіканська Капела під орудою Олександра Кошиця дала понад 600 концертів у 200 найпрестижніших концертних залах сімнадцяти країн світу – і світ затамував подих від здивування, а “Щедрик” став світовим різдвяним гімном.
Музика – це зброя!
ілюстрація –


Немає коментарів:

Дописати коментар