вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Паганіні

 Очевидці запевняли, що під час його виступу «жінки непритомніли, а чоловіки починали плакати». Він сам залюбки поширював чутки про те, як продав душу дияволу в обмін на надприродні здібності. Але ж ця байка не давала спокою католицькій церкві, яка багато років не давала дозволу на похорони музиканта.

Справді, впродовж кар’єри Ніколо Паганіні надмірно захоплювався генеруванням різноманітних мемів, а ще азартними іграми та любовними інтригами. Подейкують, він навіть заклав свою скрипку через борги, але французький торговець позичив йому скрипку Гварнері, щоб Паганіні міг зіграти на концерті. Почувши гру талановитого гульвіси, торговець подарував йому інструмент.
Паганіні довго не наважувався гастролювати за межами Італії, але це не завадило йому стати знаменитим і багатим, з армією фанатів і ворогів у всенькій Європі. Після концерту в Парижі 1831 року композитор Луї Шпор написав про виступ скрипаля: «Його музика і стиль гри – це суміш бездоганного генія, незрілості, відсутності смаку, які чарують і відштовхують одночасно».

Немає коментарів:

Дописати коментар