вівторок, 6 жовтня 2020 р.

148 років з дня народження унікальної співачки Соломії Крушельницької

Слухаємо унікальні записи голосу Соломії Крушельницької 1906-1912 років з 17:00 на http://www.islndradio.com/

🎊Сьогодні 148 років з дня народження унікальної співачки кінця ХІХ - початку XX століть:
🔵Народилася майбутня примадонна 23 вересня 1872 року в селі Білявинцях Бучацького повіту на Поділлі, в багатодітній родині священника Амвросія
🔵Соломія дебютувала у Львівському оперному театрі ще до закінчення консерваторії. Співачка виконала партію Леонори в «Фаворитці» Доніцетті. З того часу
🔵За 10 років Крушельницька стала джокером і символом успіху будь-якої оперної вистави. Найвідоміший приклад – резонансна історія 1904 року з оперою Пуччіні «Мадам Баттерфляй», яку освистали на прем’єрі в міланському «Ла Скала». Вже за три місяці в Брешії з Крушельницькою в головній ролі опера з аутсайдера перейшла до вищої ліги найулюбленіших творів класичної музики.
🔵Впродовж гастролей Крушельницькій доводилося грати 4-5 вистав щотижня. Для засвоєння тексту нової опери їй вистачало два дні, для створення образу, «вживання» в роль - ще три-чотири. Репертуар співачки нараховував 63 партії.
🔵Після смерті свого чоловіка Крушельницька в серпні 1939 року приїхала до Львова. Непросто склалися її стосунки з совєцькою владою: будинок співачки було відібрано, виїзд за кордон заборонений.
🔵До речі сучасний класик української музики Мирослав
Скорик – внучатий небіж видатної співачки, музику якого можна почути на Київ Музик Фест / Kyiv Music Fest

Немає коментарів:

Дописати коментар