середа, 22 березня 2023 р.

181 річниця від народження Миколи Лисенка


 Сьогодні 181 річниця від народження Миколи Лисенка - основоположника української класичної музичної школи, видатного композитора, піаніста, педагога і громадського діяча

🎼
6 цікавих фактів про батька української музики:
🇺🇦Микола Лисенко походив з козацького роду. Один із засновників роду Яків воював під проводом Богдана Хмельницького, а його син Іван був наказним гетьманом.
🍃Навчався на біолога - захистив дисертацію на тему «Розмноження ниткових водоростей» (!)
🎵Активно поширював українське в Європі — опублікував дві збірки народних пісень, а також романси на слова Шевченка та увертюри. Був одним із перших інтерпретаторів у музиці шевченкового “Кобзаря”.
🎵Відмовився від європейської та московської слави: після закінчення консерваторії Микола Лисенко міг здобути успішну кар’єру піаніста в Німеччині, але він повернувся в Україну. А в 1875 році поїхав до Петербурга, там йому пропонували отримати посаду капельмейстера в опері, а далі вийти на імператорську сцену. Але він відмовився і повернувся до Києва.
🎵Лисенко написав музичні твори, які стали українською класикою — «Ніч яка місячна» на слова Михайла Старицького, «Боже, великий єдиний» Олександра Кониського, «Вічний революціонер» Франка, опери на основі гоголівських «Різдвяної ночі» й «Тараса Бульби»
🎵Проукраїнська позиція не дала йому збудувати блискучої кар’єри композитора. Його творчість розвивалася всупереч мовним заборонам і переслідуванням царським урядом. Усе своє життя Лисенко заробляв уроками музики.

Немає коментарів:

Дописати коментар