субота, 23 грудня 2023 р.

118 років від дня народження Костянтина Данькевича

 


24 грудня виповнюється 118 років від дня народження Костянтина Данькевича - видатного українського композитора, піаніста, диригента, педагога, Шевченківського лавреата (1905-1984).

Композиторська спадщина Костянтина Данькевича жанрово дуже різноманітна - опери, балети, кантати, ораторії, симфонії, сюїти, симфонічні поеми, хорові, камерно-вокальні й інструментальні композиції, камерні і хорові твори, музика до драматичних вистав і кінофільмів. Його балет "Лілея" за поемою Тараса Шевченка досі вважається одним із кращих українських балетів.
Костянтин Данькевич був справжнім велетом - був високого зросту і кремезної статури. Глядачі дивувалися, як чоловік такої фактури, з величезними руками, може видобувати найніжніші звуки і віртуозно вигравати найдрібніші і найвитонченіші пасажі.
Народився майбутній композитор в Одесі, початкову освіту здобув у гімназії. Після смерті батька у 1919 р. вступив до електротехнікуму, проте бажання займатися музикою перемогло і він вирішив здобути музичну освіту в Одеському музично-драматичному інституті (пізніше Одеська консерваторія) на факультетах фортепіано і композиції.
Завдяки своїй харизмі і творчому обдаруванню, яке майстерно виявлялося не лише у віртуозному володінні фортепіано, але і неабияких акторських та вокальних здібностях, він швидко завоював авторитет серед педагогів і любов публіки.
Після закінчення навчання працював викладачем, а пізніше - доцентом Одеської консерваторії.
Репресії 1930-х рр. ХХ ст. не зачепили К.Данькевича через його хворобу, яка в той час виявилася рятівною, як згадував Данькевич незадовго до смерті, "це був єдиний вихід залишитися живим".
У 1942-1943 рр. композитор перебував у евакуації в Тбілісі, де був художнім керівником ансамблю військ НКВС Закавказзя. У 1944-1951 рр. очолював Одеську консерваторію, у 1953 р. переїхав до Києва.
Костянтин Данькевич захоплювався поезією, дуже любив твори Тараса Шевченка, які високо цінував і часто читав напам’ять. Можливо саме тому, значні успіхи композитора пов’язані саме з музичною Шевченкіаною. Це чудовий балет "Лілея", опера "Назар Стодоля" і симфонічна поема "Тарас Шевченко".
Створену до 100-річчя смерті Т.Шевченка оперу "Назар Стодоля", незважаючи на успіх вистави у публіки, її рішенням Урядового комітету знімають, а самого композитора усувають з номінації на Шевченківську премію. Це спричинило глибоку кризу в житті композитора, яка тривала 10 років. За цей час він фактично не виходив з дому, і майже не писав нові твори. І лише робота над постановкою балету "Лілея" у Київському оперному театрі, поступово повернула композиторові життєві сили і жагу творчості.
Неабияке враження композитор справляв і на солістів, з якими він працював незадовго до прем’єр своїх опер. Він любив доносити концепцію вистави, граючи та співаючи усі партії, перетворюючи репетицію на справжню моновиставу.
Костянтин Данькевич виховав композиторську плеяду чудових учнів: Леся Дичко, Костянтин Мясков, Борис Олексієнко.
Іменем Костянтина Данькевича названо Одеський коледж мистецтв (раніше - Одеське музичне училище).
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар