четвер, 30 листопада 2023 р.

Анатолій Кос-Анатольський


 1 грудня виповнюється 114 років від дня народження Анатолія Кос-Анатольського - видатного українського композитора, піаніста, поета, педагога, музикознавця, Шевченківського лавреата, народного артиста УРСР (1909-1983). А вчора був день його пам'яті.

"Життя коротке, а мистецтво - вічне.", - говорив Анатолій Кос-Анатольський, якому в радянські часи вдалося бути безпартійним..
Хто ж не чув відомого романсу Анатолія Кос-Анатольського на слова Івана Франка "Ой, ти дівчино, з горіха зерня", який багато хто вважає народною піснею.
Маестро написав 500 музичних творів: опери, балети, пісні, романси, хорові, вокально-симфонічні, камерно-інструментальні твори, а ще кілька десятків поезій, понад сотню критичних, музично-педагогічних розвідок. Він створив перший в українській музиці концерт для арфи з оркестром.
Народився майбутній композитор у Коломиї в багатодітній родині відомого лікаря, полковника УГА Йосифа Коса і піаністки Лідії Кос. Закінчив юридичний факультет Львівського університету і Львівську консерваторію.
"Ваше життя має належати музиці.", - сказав видатний композитор Станіслав Людкевич, послухавши Анатолія Коса під час випускних іспитів.
Анатолій Кос-Анатольський викладав у Стрийській філії Вищого музичного інституту, Львівському музичному училищі, Львівській консерваторії імені М. Лисенка.
"Майже 40 років Кос-Анатольський очолював Спілку композиторів, Львівську організацію. Завдяки йому народилась велика плеяда музикантів, диригентів, композиторів. Стараннями Анатолія Йосиповича був звільнений із заслання Василь Барвінський. Мирослав Скорик, який приїхав з Сибіру, був освячений допомогою Кос-Анатольського. Він був людиною, яка допомагала, як у творчих питаннях, так і вирішенні життєвих питань. Це був будівничий музичної культури.", - розповідав композитор Олександр Козаренко.
Багато учнів Анатолія Кос-Анатольського відомі на світовому рівні: Богодар Которович, Олег Криса, Богдан Янівський, Юрій Мазуркевич та інші.
Чудові романси композитора "Ой піду я межи гори", "Солов'їний романс", пісні "Думи німі", "На горах Карпатах", "Коломия-місто" виконували неповторні Євгенія Мірошниченко, Діана Петриненко, Квітка Цісик.
В останні роки свого життя Анатолій Кос-Анатольський докладав багато зусиль для розшуку і реставрації пам’яток вітчизняної культури, для створення музеїв і музейних кімнат.
У Коломиї вже понад 20 років 1-го грудня - день народження композитора - відбувається фестиваль його імені.
"Він був безпартійний. Його, мабуть, і викликали, але він не говорив, щоб мене не тривожити. Він вів родинне життя, не любив гучних забав. Він по натурі був романтик-лірик, але був прив’язаний, до національного коріння, по мамі - лемко.", - згадувала дружина композитора Надія.
І сьогодні твори Маестро звучать з українських і світових сцен. Його піс­ні, хори, вокально-інструментальні твори часто звучать по радіо, на телебаченні, його концерти виконуються відомими симфонічними оркестрами, його опери й балети ставляться академічними театральними колективами.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар