четвер, 30 листопада 2023 р.

Брати Георгій і Платон Майбороди.

 

1 грудня з різницею в п'ять років на Полтавщині народилися брати Георгій (1913 -1992) і Платон (1918-1989) Майбороди - відомі українські композитори, Шевченківські лавреати.
Їхні батьки співали в церковному хорі. У родині був своєрідний ансамбль, який складався зі скрипки, бандури, балалайки і мандоліни. Платон змалку грав на балалайці, Георгій - на мандоліні.
Вони були учасниками Другої світової війни. На фронт пішли добровольцями. Потрапили в полоні, опинившись в оточенні. З концтабору "Хорольська яма" хлопців визволила мати, викупивши їх.
Георгій Майборода закінчив аспірантуру Київської консерваторії. Створив опери "Тарас Шевченко", "Милана", "Ярослав Мудрий", 5 симфоній, "Гуцульську рапсодію", сюїту "Король Лір", концерти для скрипки з оркестром, романси, численні обробки народних пісень.
Платон Майборода за два роки завершив чотирирічний курс Київського музичного училища, закінчив Київську консерваторію. Він створив понад 100 пісень, зокрема на слова В.Сосюри, В.Симоненка, А. Малишка, Д.Луценка, М.Ткача, музику до кінофільмів, обробки народних пісень.
Брати зробили значний внесок у розвиток української музики.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар