середу, 6 березня 2024 р.

Олександр Білаш (1931-2013)

 

6 березня виповнилося б 93 роки від дня народження Олександра Білаша - видатного українського композитора, педагога, поета, народного артиста, Шевченківського лавреата, Героя України (1931-2003).
Усі знають Олександра Білаша як автора музичної перлини "Два кольори" на слова Дмитра Павличка. Усього він створив понад 200 пісень. Автор романсів, балад, п'яти опер, чотрирьох оперет, ораторій, музики до вистав і майже 30 кінофільмів, а ще - десяти поетичних збірок.
Неможливо повірити, що до Полтавського музичного училища Олександра Білаша не прийняли через "відсутність слуху".
Народився майбутній композитор в селищі Градизьк (нині - Полтавщина) в родині, де любили музику. Мама чудово співала, а тато грав на багатьох музичних інструментах. Олександр Білаш свій шлях у музиці починав, як справжній народний музикант: грав, за його словами,"не по нотах, а по весіллях". Грав "по слуху", як народні виконавці-самоуки.
Він рік навчався в Київській музичній вечірній школі, де викладали брати Георгій і Платон Майбороди. Підробляв у школах, грав у ресторанах, розвантажував вагони на вокзалі. Закінчив Житомирське музичне училище імені В.Косенка і Київську консерваторію за класом композиції.
Пісня була наріжним каменем творчості Олександра Білаша. "Для мене в поезії немає авторитетів, - казав композитор,- я пишу пісні на хороші слова, і для мене не має значення, хто їх автор".
"Я музику й поезію однаково люблю,
Хоч кажуть двох любити небезпечно
І аморально це вважають, і не ґречно,
Та я нічого вже з собою не зроблю -
Однаковісінько обох люблю."
Олександр Білаш
Творчість Білаша сприяла загальному піднесенню у 1960-х рр. української ліричної пісні, що базувалася на народних традиціях.
Пісні Олександра Білаша виконували, зокрема Дмитро Гнатюк, Юрій Гуляєв, Костянтин Огнєвий, Микола Кондратюк, Анатолій Мокренко, дружина композитора - Лариса Остапенко, з якою прожив 47 років, виростивши двох доньок, Оксану і Олесю. Народна артистка України Лариса Остапенко була для Олександра Білаша першим слухачем його творів, і першим суворим критиком, і першою виконавицею багатьох його пісень.
"Завжди з нетерпінням чекаю 6 березня! І навіть коли батькова душа відлетіла у засвіти, цей день озивається до нашої родини сонячним промінням його любові,що живе у дітях,онуках і правнуках. Вона живе і у його музиці та поезії. Тож, якщо буде бажання-долучайтесь, згадаєм Олександра Білаша разом.", - з ф/б сторінки Олесі Білаш, доньки композитора (facebook.com/profile.php?id=1070388740).
"Від дня народження і до…
Усе, що пам’ять пам’ята,
Вертається в своє гніздо,
Як птаха з вирію верта…"
Олександр Білаш
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Два кольори" у виконанні незабутньої Квітки Цісик:


Немає коментарів:

Дописати коментар