пʼятницю, 1 березня 2024 р.

Мирослав Антонович (1917-2006)

 

1 березня випонюється 107 років від дня народження Мирослава Антоновича - видатного українського хорового диригента і музикознавця, співака, професора Утрехтського університету, чільної постаті українського музичного світу повоєнної еміграції (1917-2006).
Мирослав Антонович був засновником у 1951 р. в Нідерландах Візантійського чоловічого хору, який спершу складався з українців-емігрантів, а пізніше у ньому український репертуар виконували нідерландці українською мовою. Понад сім десятиліть Утрехтський Візантійський Хор репрезентує світові українську культуру, мову і традиції, став справжньою візитівкою українського музичного мистецтва в Нідерландах.
У 1991 р. Мирослав Антонович відійшов від керівництва хором. А в 1996 р. він створив ще один колектив - український хор ім.Миколи Лисенка. М.Антонович був першим його хормейстером, а після його смерті у 2006 р. хор продовжує виступати під керуванням інших диригентів. І в Україні бував не раз.
Народився майбутній Маестро в м.Долина (нині - Івано-Франківщина) в багатодітній родині судового урядника. Навчався у Долинській народній школі, польській гімназії, а згодом - у філії Львівської академічної гімназії. Вивчав музикознавство і спів у львівському Вищому музичному інституті ім.М.Лисенка і у віденській Музичній академії.
Від середини 1930-х років розпочав диригентську діяльність у Львівській Духовній семінарії, співав у хорі Львівського Бояна. Був оперним співаком в театрах Лінца і Лодзі.
У 1946-1948 рр.х перебував у таборі "ДІ-ПІ". Був тут музичним керівником і директором театру "Розвага", диригував оркестром, хором української греко-католицької семінарії у Гінтерберзі. У 1948 р. оселився в Нідерландах. Здобув ступінь магістра музикознавства в Утрехтському університеті.
За вагомий внесок у збагачення та популяризацію в світі української хорової музики у 1997 р. Мирославу Антоновичу було присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв України, а в 2001 р. він був відзначений орденом "За заслуги" як художній керівник і головний диригент Утрехтського візантійського хору.
У 2019 р. у видавництві УКУ вийшла книжка Уляни Граб "Мирослав Антонович: інтелектуальна біографія". Книга написана за матеріалами архіву М. Антоновича.
"Не зупинитись ні на мить,
Лиш мчати - йти вперед до цілі,
Летіти так, як Всесвіт мчить,
Без впину, без ваги, без міри"
Мирослав Антонович
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар