вівторок, 2 січня 2024 р.

Мелодія "Запорозького маршу" стала символом боротьби за незалежність України

 


Цей марш чув кожен українець. Мелодія "Запорозького маршу" стала символом боротьби за незалежність України наприкінці 1980-х рр. минулого століття. Вона стала саундтреком культових фільмів: "Пропала грамота" та "Вогнем і мечем". На жаль, мало хто знає автора цього музичного твору - Євгена Адамцевича (1904-1972). Він пережив страшні 1930-ті роки: винищення кобзарства та бандурництва, переслідування, бідність, репресії та утиски. Але попри все, це була людина з міцним козацьким духом, який не зламався під вагою труднощів.

Він народився 1 січня 120 років тому на Полтавщині. Незрячий бандурист-віртуоз, автор славнозвісного "Запорозького маршу", без якого нині важко уявити будь-які урочисті заходи (1904-1972).
"Євген Адамцевич – худорлявий велет, красень-вусань, у якого красуня Лідія закохалася з першого погляду та втекла з дому й стала поводирем на все життя. Під час ІІ світової здійснив мандри Україною з піснями, виступав перед воїнами УПА.", - Ганна Черкаська.
"Співати треба душею, а не горлянкою!", - говорив Євген Адамцевич. Очевидці згадували, що його гра - це справді віртуозність, оскільки одна кобза в руках Євгена Адамцевича звучала як сто інструментів, що випромінюють море музики.

Немає коментарів:

Дописати коментар