понеділок, 15 січня 2024 р.

Всесвітній день The Beatles

 

Всесвітній день гурту The Beatles, який відзначається щороку 16 січня. Це справжнє свято для численних шанувальників ліверпульського квартету і для всіх людей, які з цікавістю та повагою ставляться до світової музичної культури. The Beatles справедливо вважається одним з найпопулярніших музичних колективів всіх часів. Пісні The Beatles — це пропагування ідей миру, любові, добра та пошуку істини. Четверо молодих британців не лише стали авторами багатьох музичних інновацій, але й змінили світ щодо самовираження, моди, мистецтва. Феномен цього гурту досі залишається загадкою, адже її популярність протягом багатьох десятиліть є унікальною.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ THE BEATLES?

16 січня — це день, в якому відбулося відкриття клубу Cavern у Ліверпулі.  Це сталося в 1957 році, і цьому закладу судилося увійти в історію завдяки виступам молодого гурту, який згодом здобув небачене світове визнання.

THE QUARRYMEN

Та це відбулося пізніше, а в 1956 році в Ліверпулі шістнадцятирічний Джон Леннон захопився творчістю Елвіса Преслі. Юнак, який лише опановував гітару, вирішив створити з друзями власний музичний гурт. Молоді люди назвалися The Quarrymen. Виступи Леннона з компанією проходили зазвичай на шкільних вечірках. Підтримку юні музиканти отримували від матері Джона, яка мала велику колекцію платівок, вчила хлопців настроювати інструменти, знайомила з акордами.

6 липня 1957 року The Quarrymen грали на концерті, організованому місцевою церквою. Там відбулося знайомство Леннона з Полом Маккартні — спокійним та врівноваженим юнаком, на відміну від самого Джона, який мав бунтівний характер. Та підкорив він Леннона тим, що добре грав на гітарі, підбираючи на слух останні хіти. Пола запросили до гурту The Quarrymen, і зрештою виявилося, що новачок не тільки добре грає, а ще й пише пісні. За його прикладом Леннон також взявся до написання музики.

В 1958 році Маккартні привів до колективу свого товариша Джорджа Харрісона. Джордж був хорошим музикантом, а головне — мав досвід, бо в свої 15 років вже встиг попрацювати в кількох музичних гуртах. Зрештою Леннон, Маккартні й Харрісон стали постійним складом гурту The Quarrymen, а інші учасники часто змінювалися.

THE BEATLES

Молоді люди наполегливо прагнули визнання, тому виступали у всіх місцевих концертах та музичних конкурсах. Вони експериментували з назвами, і з квітня 1960 року колектив став називатися The Beatles. Слово мало одразу два значення — на слух сприймалося як «жуки», а візуально мало сенс біт-музики. The Beatles стали грати в нічних клубах та пабах. До колективу часто приходили тимчасові учасники для гри на ударній установці — постійного барабанщика в The Beatles не було.

Набуваючи впевненості в собі, музиканти почали включати в репертуар власні пісні. Авторство пісень The Beatles за домовленістю завжди належало Маккартні й Леннону разом, незалежно від того, хто з них написав ту чи іншу пісню. В 1960 році гурт поїхав на закордонні гастролі до Гамбургу і повернувся до Ліверпуля з цінним досвідом.

Починаючи з лютого 1961 року, The Beatles стали з’являтися на сцені того самого клубу Cavern. Власник клубу підписав з ними контракт, і згодом Cavern став справжньою домівкою для музикантів — вони виступили там 262 рази та здобули численних шанувальників.

В грудні 1961 року The Beatles уклали контракт з продюсером Брайаном Епстайном. Вже через півроку гурт записав кілька пісень в компанії звукозапису Parlophone Records, а в липні 1962-го було укладено  договір про випуск чотирьох синглів. В той час гурт нарешті отримав постійного барабанщика. Ним став Рінго Старр, який раніше вже співпрацював з The Beatles.

ПЕРШИЙ АЛЬБОМ

11 лютого 1963 року в Лондоні було записано перший альбом. З того часу пісні The Beatles стали постійно здобувати перші місця в музичних чартах та очолювати національні хіт-паради. Популярність квартету була шаленою — дійти від автомобіля до будинку чотирьом музикантам було майже нереально через натовп фанатів.

Тури по країні та тріумфальні закордонні гастролі, підготовка нових альбомів, виступи на найбільших стадіонах, робота в студії, телевізійні програми — все це заповнювало життя The Beatles. В 1968 році, попри важливу роботу над черговим альбомом, відносини між музикантами стали псуватися. Однією з причин стала Йоко Оно — нова дружина Джона, яка постійно втручалася в спільний творчий процес.

Маккартні не хотів допустити розпаду колективу, але  концерт, що відбувся 30 січня 1969 року, став останнім живим виступом The Beatles. Хоча протягом року ще тривала студійна робота, проте думки Леннона й Маккартні щодо творчості тепер не співпадали. Зрештою, 17 квітня 1970 року Пол Маккартні сповістив про те, що гурт припиняє свою діяльність.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар