середа, 17 січня 2024 р.

Христина Соловій


 17 січня день народження Христини Соловій - відомої української співачки, авторки-виконавиці, композиторки (facebook.com/khrystyna.soloviy).

"У Христини хітові пісні, що впишуться в українську культуру на багато поколінь. У її голосі відчувається справжній український етнокод.", - сказав фронтмен гурту Kalush Orchestra Олег Псюк.
Недавно Христина Соловій випустила святковий мініальбом автентичних колядок і щедрівок - "Різдвянії сни".
У минулому році співачка волонтерила, збираючи на виступах кошти для ЗСУ, їздила до наших захисників. Вона каже, її щасливою робить усвідомлення, того, що її музика допомагає ЗСУ знищувати ворога. "Кожна поїздка на фронт для мене - це нові прозріння. З кожним знайомством із нашими воїнами, з кожними обіймами - все більше віри і твердого знання, що ми переможемо. Ці люди навчають та захоплюють одним поглядом. У їхніх очах немає сумнівів. Україну, яка продовжує існувати на карті світу, ми маємо саме завдяки самопожертві та сміливості військових. Підтримувати армію - громадянський обов’язок кожного і кожної з нас. Вільний світ тримається на їх плечах.", - Христина Соловій.
Нещодавно на росії відбулася крадіжка і незаконне використання пісні Христини Соловій "Тримай". Фантастичний відеокліп співачки з цією піснею набрав десятки млн переглядів. "Це не перша крадіжка моїх творів 🇷🇺. І йдеться не про крадіжку однієї пісні "Тримай". І навіть не про те, що це дружина Пєскова. Йдеться про апропріацію (присвоєння) культурної спадщини українців. Я свідома того, що засудити винних буде нелегко. Звертаюся до усіх українців, зокрема і за кордоном, допомогти мені з пошуком і встановленням причетних юридичних осіб цього "шоу". Українська пісня - це зброя. І це той випадок, коли ми повинні обʼєднуватись, аби відборонити своє.", - написала Христина Соловій в Instagram.
Україна дізналася про Христину Соловій після конкурсу "Голос країни", де вона заспівала лемківську пісню "Горе долов". Як говорила співачка, цей конкурс став для неї нагодою, щоб люди почули лемківську пісню.
Народилася майбутня співачка в Дрогобичі. Має на чверть лемківське походження. Мама керувала хором у музичній школі, а бабуся тривалий час була керівником ансамблю бандуристів. Христина закінчила музичну школу.
Після переїзду родини до Львова співала в хорі "Лемковина" - 17-річна серед 50-80-річних хористок. Навчалася на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка.
У 2015 р. вийшов дебютний альбом Христини Соловій "Жива вода". "Я не планувала ставати співачкою і займатися музикою, коли записувала альбом "Жива вода". Вважала, що маю встановити пам’ятник лемківським пісням, бо його не було.", - розповідала Христина Соловій в одному з інтерв'ю.
У 2018 р. вийшов другий альбом "Любий друг", пісні, які увійшли до нього, майже всі авторські. Музика в піснях "Шкідлива звичка" і "Про Весну" написана в співавторстві з братом співачки, Євгеном. Композиція "Стежечка" (на слова Івана Франка в авторській адаптації співачки) з цього альбому стала офіційним саундтреком українського історичного екшену "Крути 1918".
"Альбом "Любий друг" обійшовся мені дуже дорого в емоційному аспекті. Аби він отримав таке звучання, мені довелось багато чим пожертвувати. Насамперед - відмовитись від впливу авторитетних для мене людей.", - згадувала Христина Соловій.
У 2021 р. Христина Соловій випустила альбом "Rosa Ventorum" (Роза вітрів), який складається з чотирьох мініальбомів.
Музичні критики називають Христину Соловій українською фолк, фолк-рок, поп, інді-поп, поп-рок співачкою і авторкою пісень, а також поп-фолком нового покоління.
Христина Соловій любить французьку культуру і володіє французькою мовою.
Серед своїх негативних рис співачка назвала імпульсивність. Вона швидко і безкомпромісно приймає рішення.
Про українську мову Христина Соловій сказала: "Українська мова - зброя захисту, наш щит української ідентичності - розпізнавання своїх, щоб зберегти своє.".
"Гідність та свободу українців неможливо відібрати чи знищити, бо їх зашито в наших хромосомах. Це те, що визначило й об’єднало нас як націю.", - Христина Соловій.
Про свою мрію Христина Соловій сказала в інтерв'ю "The Ukrainians": "Успіхом своєї творчості закохати людей в українську культуру. Я хочу, щоб люди відчули свою українську ідентичність. Розуміли, що Україна та українська мова - це про них. Мова - це код, яким ми сприймаємо та пояснюємо світ. Це важливий медіум та інший рівень проживання життя. Я хочу, щоб цей рівень в Україні був українським.".
Многая літа!
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.


Немає коментарів:

Дописати коментар