пʼятниця, 5 березня 2021 р.

6 березня виповнюється 90 років від дня народження Олександра Білаша

 6 березня виповнюється 90 років від дня народження Олександра Білаша - видатного українського композитора, педагога, поета, народного артиста СРСР, Шевченківського лауреата, Героя України (1931-2003).




Усі знають Олександра Білаша як автора музичної перлини "Два кольори" на слова Дмитра Павличка. Усього він написав понад 200 пісень. Автор романсів, балад, 5 опер, 4 оперет, ораторій, музики до вистав і 29 кінофільмів, а ще десяти поетичних збірок.
Народився майбутній композитор в селищі Градизьк (нині Глобинський р-н Полтавщини) в родині, де любили музику. Мама чудово співала, а тато грав на багатьох музичних інструментах. Олександр Білаш був талановитим з дитинства, і свій шлях в музиці починав, як справжній народний музикант: грав, за його словами,"не по нотах, а по весіллях". Він грав "по слуху", як десятки поколінь народних виконавців-самоуків.
Це неймовірно, але до Полтавського музичного училища Олександра Білаша не прийняли через "відсутність слуху". Він рік навчався в Київській музичній вечірній школі, де викладали брати Георгій і Платон Майбороди. Підробляв у школах, грав у ресторанах, розвантажував вагони на вокзалі.
Закінчив Житомирське музичне училище імені В.Косенка і Київську консерваторію по класу композиції.
Пісня була наріжним каменем творчості Олександра Білаша. "Для мене в поезії немає авторитетів, - казав композитор,- я пишу пісні на хороші слова, і для мене не має значення, хто їх автор".
"Я музику й поезію однаково люблю,
Хоч кажуть двох любити небезпечно
І аморально це вважають, і не ґречно,
Та я нічого вже з собою не зроблю -
Однаковісінько обох люблю."
Олександр Білаш
Творчість Білаша сприяла загальному піднесенню у 1960-х рр. української ліричної пісні, що базувалася на народних традиціях.
Пісні Олександра Білаша виконували такі співаки, як Дмитро Гнатюк, Юрій Гуляєв, Костянтин Огнєвий, Микола Кондратюк, Анатолій Мокренко і дружина композитора - Лариса Остапенко, з якою прожив 47 років, виростивши двох доньок, Оксану і Лесю. Народна артистка України Лариса Остапенко була для Олександра Білаша першим слухачем його творів, і першим суворим критиком, і першою виконавицею багатьох його пісень.
У Києві на фасаді будинку, де жив композитор (вулиця Пушкинська, 8), відкрито меморіальну дошку. Його іменем названо гімназію на малій батьківщині - у рідному селищі Градизьк.
"Від дня народження і до…
Усе, що пам’ять пам’ята,
Вертається в своє гніздо,
Як птаха з вирію верта…"
Олександр Білаш
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Два кольори" у виконанні незабутньої Квітки Цісик:

Немає коментарів:

Дописати коментар