пʼятниця, 5 березня 2021 р.

4 березня, виповнилося б 72 роки Володимиру Івасюку

 4 березня, виповнилося б 72 роки Володимиру Івасюку, але його земне життя тривало лише 30 років (1949-1979).




"Який він був? Світлий. Не пригадаю поганих рис, принаймні я їх не бачила. Завжди уважний, добрий, веселий, надійний, чесний. Він тримав просто священний пієтет перед життям, котре любив, як дитина, і хотів, щоб воно ніколи не кінчалося." , - Галина Тарасюк.
Він виконав свою місію, використав талант і потенціал, зробивши українську пісню модною на весь світ. Його пісні і сьогодні звучать, вони популярні, їх знає молодь, а сучасні виконавці їх переспівують. У доробку Володимира Івасюка 107 пісень, 53 інструментальних твори, музика до спектаклів.
У минулому році легендарній "Червоній руті" виповнилося 50 років. Вперше вона прозвучала в Чернівцях у 1970 році. Володимир Івасюк написав її під час навчання в Чернівецькому медичному інституті. Пісня стала візитівкою української пісні ХХ століття.
Професійний медик, скрипаль, Володимир Івасюк чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець і фотограф (а сам не любив фотографуватися). Загинув за нез’ясованих обставин поблизу Львова. Відповідно до неофіційної версії, смерть Івасюка була вбивством, виконаним КДБ.
Звання Героя України Володимир Івасюк отримав посмертно – через 30 років після своєї трагічної загибелі. Його пам’ятають всі, хто любить українську пісню, а його "Червона рута" і "Водограй" стали музичними брендами нашої країни, на яких виросло не одне покоління артистів і слухачів.
Народився Івасюк у Кіцмані в родині вчителів. Талант помітили, коли йому було 10 років. Про нього тоді вже говорили у рідному місті. У 15 про нього почули Чернівці, а в 20 років - говорила вже вся Україна.
Він жив у Чернівцях, Львові, часто бував у Києві, де відвідував родини Рибчинських і Миколайчуків. Іван Миколайчук був його земляком, разом з дружиною Марічкою мешкав на Березняках (то була легендарна квартира, скільки українських митців у ній перебувало!) Коли збиралися разом – співали буковинські пісні. Іван Миколайчук мріяв зняти фільм за казками Буковини, і щоб музику написав Івасюк – не судилося. Він залишив нам свої невмирущі пісні.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.
"Володимир Івасюк. Життя моє - обірвана струна":

Немає коментарів:

Дописати коментар