вівторок, 2 березня 2021 р.

4 березня 72 роки тому народився видатний український композитор, поет, творець української поп-музики Володимир Івасюк

 4 березня 72 роки тому народився видатний український композитор, поет, творець української поп-музики Володимир Івасюк, якого закатували, бо Він надто любив Україну.

《 Французи, Італійці, росіяни і всі інші народи співають своїми мовами, і їх ніхто не називає націоналістами.
А ми, Українці, вже з самої колиски стаємо націоналістами, якщо матері співають нам українські колискові.
Тому нас перевиховують у концтаборах!
Українець перестає бути націоналістом аж тоді, коли зневажає свою мову, пісню, свої національні традиції, любить усе, крім свого рідного. 》В.Івасюк.
Володимир Івасюк - один із творців української естрадної музики. Видатний українець, який прожив всього 30 років, за своє коротке життя написав 107 пісень, 53 інструментальних творів, створив музику до кількох спектаклів. Окрім цього, він професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Відомий як музикант, Івасюк був і неординарним живописцем.
Телевізійні фільми «Червона рута» та «Пісня завжди з нами» принесли Івасюкові шалену популярність, хоча це призвело до виключення його з консерваторії через пропуски.
Володимирові Івасюку пропонували переїхати зі Львова у Москву, але він категорично відмовився.,.відмовився і творити музику на російські тексти, обгрунтовуючи, що він український композитор.....
24 квітня 1979 року композиторові зателефонували і він пішов з дому, більше не повернувся. 18 травня митця знайшли мертвим у лісі під Львовом,на території військової частини у Брюхов. лісі під Львовом.
Слідчі завзято відпрацьовували версію про "самоповєшаніє", відкидаючи в сторону всі інші... говорили про "творчу кризу", про заздрість вчителя..
Офіційна версія — самогубство — викликала недовір"я громадськості ...Дружина поета Ростислава Братуня Неоніла, яка пішла разом з матір'ю композитора у морг, розповіла, що в Івасюка було знівечене обличчя, без очей, поламані пальці й все тіло в синцях.
Партійні боси довго не давали згоди на поховання композитора на Личаківському кладовищі. . В газетах заборонили друкувати некрологи і співчуття рідним Івасюка. В день похорон саме на цей час скрізь були призначені комсомольські та партійні збори з обов’язковою явкою, були вказівки із загрозою виключення та звільнення з роботи.
Похорон Володимира Івасюка 22 травня 1979 у Львові перетворився на масову акцію протесту проти радянської влади.На похорон Володимира Івасюка прийшли більше десяти тисяч чоловік. Труну несли на руках до самого цвинтаря. Похорони композитора перетворилися на справжню демонстрацію. На могилі були гори квітів і вінків, які міліція викинула в цей же день, а наступного - люди принесли їх іще більше. І так тривало протягом місяця.
Архіви цієї справи, що зберігаються в Москві, дотепер ані родичам, ані працівникам музею Івасюка не відкривають, посилаючись на гриф «таємно»,
26 січня 2009 Генеральна прокуратура України поновила давно закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка[, але в листопаді 2012 справу закрито нібито через відсутність складу злочину.
12 червня 2014 Генеральна прокуратура України знову поновила закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка].
Колишній прокурор Львівської області Роман Федик у лютому 2015 заявив, що Володимир Івасюк був убитий «співробітниками КДБ».
13 червня 2019 року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз дійшов висновку, що композитор-виконавець Володимир Івасюк фізично ніяк не зміг би вчинити самогубство.



Немає коментарів:

Дописати коментар