вівторок, 29 вересня 2020 р.

Валентин Сильвестров - визначна постать світової музики

 Сьогодні виповнюється 83 роки від дня народження Валентина Сильвестрова - всесвітньо відомого українського композитора, митця світового рівня, народниого артиста України, лауреата Шевченківської премії, міжнародних премій, багатьох нагород і відзнак.

"Коли позбутися манії величі, коли ти не любиш себе більше за музику, тоді можна створити щось справжнє.", - вважає Валентин Сильвестров.
Він народився в Києві в родині інженера і вчительки. Незважаючи на немузичні професії батьків, атмосфера в родині була творчою, батько грав на різних музичних інструментах, мама співала в хорі, знала нотну грамоту.
Вчитися музиці майбутній композитор почав лише в 15 років. У 1956 р. став студентом Київського інженерно-будівельного інституту, а через два роки вступив до Київської державної консерваторії, яку закінчив у 1963 р. за фахом композиція по класу Б. Лятошинського.
Його ранні твори були в авангарді академічної музики 1960-х рр., що ніяк не вписувалося в соціалістичний реалізм СРСР.
Було в житті композитора різне: абсолютне нерозуміння "навколокультурних" діячів, ігнорування видавництв, виключення зі Спілки композиторів СРСР. Але було і є визнання виконавців і слухачів у нас і за кордоном. Творчість композитора за кордоном широко відома – уже з 1960-х років музика Валентина Сильвестрова звучить на міжнародних фестивалях, його твори входять до репертуару відомих оркестрів і виконавців, щорічно виходять друком у багатьох престижних закордонних видавництвах.
Валентин Сильвестров - визначна постать світової музики. Успіх В. Сильвестрова на Заході пов'язаний з тим, що в 60-70 роки він єдиний з українських авторів зміг пробити "залізну завісу".
"Якби мене попросили назвати ім’я сучасного композитора, то першим я сказав би ім’я Сильвестрова. Валентин - безумовно найцікавіший композитор сучасності, навіть якщо більшості дано зрозуміти це набагато пізніше.", - Арво Пярт, естонський композитор.
Валентин Сильвестров має чітку громадянську позицію, підтримував акції протесту в Києві 2004 і 2013-14 років, пояснюючи це так: "Я все ж таки, як і будь-яка інша творча людина, більше індивідуаліст по своїй природі. Але наступає такий момент, коли просто неможливо не вийти".
Його відповідь на перші вбивства на Майдані - музична посвята Сергію Нігояну.





Немає коментарів:

Дописати коментар