понеділок, 21 вересня 2020 р.

Олександр Кошиць

 

12 вересня 1875 року – 145 років тому – народився Олександр Кошиць. Той, хто зробив "Щедрик" Леонтовича різдвяним гімном планети.

Український хоровий диригент, педагог, етнограф і композитор, один із засновників Української республіканської капели.

На початку 1920-х років силою свого таланту переконав мешканців трьох континентів в існуванні української нації:

"Вам заперечують існування вашої нації, але ваші співаки доводять світові, що ця нація мaє незрівнянно могутню і музикальну душу". Ці слова професора Сорбонни адре­­совані Олександрові Кошицю.

Капелу було створено у 1919 р. за наказом Симона Петлюри (тому Капелу часто називали "культурною армією" Петлюри). Новостворена українська держава потребувала промоції, і кращого способу було годі придумати – унікальна музична спадщина України мала допомогти сформувати хороший імідж новій державі за кордоном.

Народився Олександр Кошиць в родині священика в с.Ромашки на Канівщині (нині Київська область). Закінчив Богуславське духовне училище і Київську духовну семінарію. Навчався у Музичній школі М. Лисенка. Був хормейстером театру Миколи Садовського, капельмейстером опери, керував студентськими хорами в Київському університеті і консерваторії. У 1916-1917 рр. був диригентом і головним хормейстером Київської опери.

На початку січня 1919 р. спільно з Кирилом Стеценком організував у Києві за дорученням С.Петлюри Українську Республіканську Капелу (з 1920 р. - Український Республіканський Хор).

У березні 1919 р. капела під керівництвом О.Кошиця була відряджена українським урядом для пропаганди національного музичного мистецтва за кордон, і з величезним успіхом виступила у всіх країнах Західної Європи, в США, Бразилії, Аргентині, Кубі.

Репертуар капели складався з українських народних пісень в обробці О.Кошиця, М.Лисенка, М.Леонтовича, К. Стеценка та інших композиторів.

Ковчег Україна: музика
 має на меті повторити подвиг капели Кошиця – здійснити світове турне і закохати світ в українську музичну спадщину.

за матерілами 
MiraStudia Модерна Україна


Немає коментарів:

Дописати коментар