четвер, 23 липня 2020 р.

Скільки заробляють вчителі в різних країнах

 Розповідаємо про зарплати і пільги вчителям в різних країнах.

Німеччина
Мінімальна зарплата в країні: $ 1800 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 5100 / міс. (тут і далі дані OECD )
Крім непоганий зарплати німецький вчитель, стаж якого вище норми, може отримати статус держслужбовця. В цьому випадку у нього буде надбавка до пенсії - приблизно $ 1000..
Викладач в Німеччині має фіксовану норму робочого часу - 27 годин на тиждень. І не зобов'язаний сидіти в школі до кінця робочого дня, якщо більше у нього немає уроків.
З іншого боку, він повинен бути універсальним солдатом: викладати при необхідності як фізкультуру, так і історію. І щотижня надавати батькам докладний письмовий звіт про навчання їхніх дітей (ця робота додатково не оплачується).
Шкільні вчителі не мають права приймати подарунки вартістю понад 10 євро.
Мексика
Мінімальна зарплата: $ 140 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 3600. / міс.
Вчительська праця - один з найбільш високооплачуваних в цій країні нарівні з лікарями та інженерами. В середньому вчителі працюють по 23 години на тиждень і досить часто - в форматі відеоуроків (близько трьох мільйонів учнів живуть в сільській або важкодоступній місцевості).
У Мексиці зараз проходить реформа освіти, якої багато вчителів не задоволені. Зокрема, вони протестують проти конкурсного відбору. Всі викладачі повинні пройти переатестацію, і тих, хто не складе іспити, звільнять.
Великобританія
Мінімальна зарплата: $ 1600 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 2300 / міс.
Тут викладачі часто працюють понаднормово, в середньому - 46 годин на тиждень, і додаткові години ніхто не оплачує. При цьому приватні уроки - під забороною. Влада вважає, що репетиторство негативно впливає на якість викладання.
Але справжній жах британських вчителів - паперова тяганина. Вони зобов'язані складати щоденний письмовий план роботи, надавати звіти про учнівської успішності директору і батькам і т.п.
При цьому британські вчителі не проводять батьківські збори. Замість цього вони повинні в індивідуальному порядку приділяти час батькам: по 15-20 хвилин кожному кожен раз, коли у батьків або вчителя виникає така необхідність.
Японія
Мінімальна зарплата: $ 1970 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 2400 / міс.
В Японії вчителі отримують чимало бонусів до основної зарплати і можуть заробляти до $ 15 тис. На місяць. Наприклад, якщо у вчителя є діти, або він працює в районі для багатих, де високі ціни, або у нього немає власного житла - за все це він отримує додаткові кошти.
Але і зайняти вчительську посаду в країні не так просто. Крім університетського диплома педагог повинен здати окремий іспит і отримати ліцензію. При цьому викладачі в Японії працюють 54 години на тиждень.
Іспанія
Мінімальна зарплата: $ 825 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 3500. / міс.
Хоча зарплата у іспанських вчителів досить велика, вони часто на неї скаржаться. А все тому, що оплата праці у них майже не росте протягом кар'єри. Тут немає надбавок за стаж, а єдиний спосіб заробити більше - брати більше годин. В середньому вчителі працюють по 40 годин на тиждень.
Як і у всіх іспанців, у викладачів є сієста. У шкільних розкладів для цього передбачена велика перерва - з 13:00 до 15:00.
Коли іспанська вчитель йде на пенсію, він отримує бонус - одноразова допомога, розмір якого визначають місцеві влади.
Польща
Мінімальна зарплата: $ 540 / міс.
Зарплата вчителя: $ 1290 / міс.
У Польщі досить складна система зарплат в освіті. Спочатку ти отримуєш статус вчителя-стажиста і працюєш під наглядом досвідчених колег. Через кілька років здаєш іспит і стаєш учителем за контрактом. І тільки потім можеш претендувати на посаду штатного вчителя. Найвищий рівень - дипломований учитель. Він отримує близько $ 2200. на місяць.
Вчителі працюють в середньому по 18 годин на тиждень. Викладати більше 27 годин заборонено.
Також зарплата залежить від регіону. Варшавські вчителі заробляють більше, але провінційним часто надають тимчасове житло, знижки на проїзд і навіть талони на продукти в супермаркетах.
США
Мінімальна зарплата: $ 1250. / міс.
Зарплата вчителя: $ 3600. / міс.
Американські вчителі отримують як поліцейські. Викладають зазвичай по 40 годин на тиждень і на пільги не розраховують. У США вважають, що премії можуть погано вплинути на якість роботи педагогів.
Однак вчителю додатково платять за спілкування з батьками по телефону або електронній пошті, проведення батьківських зборів кілька разів на рік, а також нагляд за дітьми під час перерв і обіду.
Оскільки в Штатах батьки нерідко судяться з викладачами, профспілки страхують вчителів на суму до $ 1 млн. А медична страховка покриває 70% витрат педагогів на медпослуги.
Китай
Мінімальна зарплата: $ 350 / міс.
Зарплата вчителя: $ 600 / міс.
Найпрестижнішої для китайських вчителів є посаду у вищій школі - з 10-го по 12-й клас. Такі викладачі ставляться до держслужбовців і отримують додаткові нарахування. Крім того, у всіх педагогів є страховий пакет, що забезпечує їм повне медичне обслуговування.
У китайських викладачів немає обов'язкової кількості робочих годин, але є нормований 8-годинний робочий день, який потрібно провести в стінах школи.
Репетиторство в Китаї офіційно заборонено, але насправді саме воно є основним джерелом доходів для викладачів. У Пекіні та Шанхаї завдяки приватним урокам вчителя можуть заробляти до $ 15 тис. На місяць.
Молодих фахівців, як правило, відправляють працювати в сільські школи. Тільки після контракту там учитель може розраховувати на посаду в міській школі. Але ніхто не гарантує педагогам службове житло, максимум - місце в гуртожитку. І тільки згодом - пільгові умови на іпотеку.
Ізраїль
Мінімальна зарплата: $ 1600 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 1700. / міс.
Зарплата вчителя в Ізраїлі не набагато вище мінімальної в країні. Тому молоді фахівці змушені брати додаткові години роботи. Однак є і приємний бонус: кожні шість років учитель може взяти оплачувану відпустку на цілий рік.
Роботу шкільних викладачів в Ізраїлі практично не контролюють. Тут немає щоденних планів, а якість роботи вчителя оцінюють лише в кінці року - по вибіркової системі міністерських контрольних робіт.
Щоб заробити на більш-менш гідну пенсію, потрібно віддати школі мінімум 36 років життя.
Україна
Мінімальна зарплата: $ 120 / міс.
Зарплата вчителя: від $ 180 / міс. (Дані Кабміну)
Базова зарплата українського вчителя - одна з найнижчих в світі. Щоб хоч якось підвищити престиж професії, законодавство передбачає систему надбавок, одна з яких так і називається - «за престижність праці». Існують також доплати за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування навчальним кабінетом і вислугу років.
Так, за офіційними урядовими даними, зараз середня зарплата молодого вчителя становить близько $ 180 (4825 грн), а максимальна - для вчителів вищої категорії - $ 255 (6836 грн).
В середньому у нашого педагога 26 навчальних годин на тиждень. Однак це лише шкільна навантаження. А багато українських вчителі змушені підробляти.

Немає коментарів:

Дописати коментар