неділя, 21 червня 2020 р.

КАРАНТИН ЯК ШАНС ЗБУДУВАТИ «ШКОЛУ, ЯКА НЕ ШКОЛА»

Найкраще з того, що сталось з системою освіти України за останні 100 років – це карантин, введений у зв’язку з пандемією коронавірусу?!*
Чому так? Бо настав час робити сміливі, абсолютно нестандартні кроки, які нарешті дозволять нам збудувати «школу, яка не школа».
· Буде школа без класів
Забути про класно-урочну систему, перейти на «індивідуальні освітні меню» і супровід руху учні за індивідуальною освітньою траєкторією. Поняття клас, принаймні у старшій школі зникне, бо учні відвідуватимуть групові тьюторіали, індивідуальні консультації, працюватимуть у невеличких проектних командах тощо.
· Буде школа без дзвінків
Забути про дзвінки на урок і на перерву, які створюють натовп. Гнучкий графік роботи без масовок.
· Буде школа на відкритому просторі
Актуалізується ідея позааудиторного навчання(Outdoor education) в «зелених класах»( Open-air school, Classrooms without Walls, Open-air classroom).
· Буде школа по черзі
Половина учнів відвідуватиме школу у дні з парними числами, половина у непарні дні, в усіх школах тепер будуть дві зміни з тим, щоб кожен учень мав достатній особистий простір і можливості для індивідуалізованого навчання.
· Буде школа в якій педагогічному персоналу оплачуватиметься повний робочий день.
Не буде поурочної оплати, журналів у які треба пастою одного кольору і відтінку записати урок… Учитель отримуватиму платню за всю багатогранну роботу упродовж робочого дня. Не буде ніякої формальної фіксації цієї роботи і фізична присутність вчителя та учнів у стінах школи стане необов’язковою з огляду на широке поширення дистанційних та позааудиторних форм навчання.
· Буде школа в якій неможливим стане традиційний поточний явно надлишковий контроль за роботою вчителя
Головним «контролером» стануть споживачі освітніх послуг, які обиратимуть чи не обиратимуть того чи іншого вчителя. Запрацює інститут репутації та системи оцінки реальних результатів роботи.
· Буде школа без лінійок, «виховних заходів» тощо
Відімруть усі наші традиційні «показушні» масовки(свята без свята, флешмоби, лінійки тощо).
*Це перефразоване висловлювання міністра освіти США(United States Secretary of Education) Арне Дункану (англ. Arne Duncan): «Найкраще з того, що сталось з системою освіти Нового Орлеану за останні 100 років – це ураган Катріна».
Найбільш руйнівний ураган в історії США у серпні 2005 року зруйнував школи Нового Орлеана. Американці їх не просто відбудували, а по суті заново створили. Звісно, уже на сучасному підґрунті. Тепер це місто має модернову систему шкільної освіти.
Опубліковано 
02.05.2020

Немає коментарів:

Дописати коментар