субота, 7 жовтня 2023 р.

Сергій Біденко: учителі як антикризові менеджери

 


Автор: Сергій Біденко, репутаційний та антикризовий радник.

Мені, як вчителю у минулому, а тепер антикризовому та репутаційному раднику, було цікаво подивитися на те, що є спільного у цих професіях.

Гадаю, що у вчителів є чимало практичних навичок щоденного антикризового управління. І антикризовий фахівець має багато чого корисного позичити у вчителів та вихователів.

Отже, за моїми спостереженнями, вчителі — це:

  • Приборкувачі хаосу

Вчителі щодня мають справу з 30 людьми, які біжать у 30 різних напрямках. Якщо це не криза, то я не знаю, що це таке.

  • «Святі», що мають (не безкінечне) терпіння

Їм (майже) вдається зберігати спокій, навіть коли дитина запитує: «Чому небо блакитне?» в 100-й раз. Це криза? Ні, це просто ще один смаколик з корицею.

  • Майстри з вирішення конфліктів

Суперечки на ігровому майданчику, суперництво між братами та сестрами, драми в класі – вчителі бачили все. І мають досвід владнання кожної ситуації – швидко та ефективно.

  • Віртуози першої допомоги

Знайдуть пластирі для подряпаних колін, втішні слова для розбитого серця та нескінченний запас хусточок. Вони – служба надшвидкого реагування!

  • Маестро багатозадачності

Керувати 20 справами одночасно? Учителі роблять це щодня, не сходячи з бананової шкірки. Криза? Та це просто ще один акробатичний виступ!

  • Фахівці з дипломатії

Вони можуть перетворити «Він забрав мій олівець!» на мирний договір, яким пишатиметься ООН (коли знову стане дієвою організацією).

  • Тлумачі очевидного та надзвичайного

Учителі можуть пояснити найскладніші теми так, аби їх зрозумів навіть професор разом з п’ятирічною дитиною.

  • Генії адаптації

План уроку розплився, як сніжинка на сонці? Без проблем! Учителі можуть адаптуватися швидше, ніж хамелеон змінює кольори.

  • Загартовані професіонали

Батьки, адміністратори та учні, ай-яй-яй! Вчителі зазнають критики з усіх сторін. Та вони мають таку міцну оболонку, що їм можуть позаздрити супергерої: Залізна людина чи Бетмен. Але після виконання геройської місії вчителі можуть дозволити собі трохи по-людськи поплакати вдома під ковдрою.

  • Вічні оптимісти

Незважаючи на хаос, сльози та сліди маркерів на стінах, вони щодня повертаються до школи з усмішкою. Це дух справжнього антикризового менеджера!

Ось так я сприймаю вчителів – неоспіваних героїв кризового менеджменту, які роблять світ кращим.

Для кожної особистості. Для кожного з нас!

Немає коментарів:

Дописати коментар